AKTUALITA: Nad Ukrajinou sa sformovalo bow echo. Mieri nad východné Slovensko

Peter Minárik

Ani v noci búrky neutíchajú, ba priam naopak. Netradične od východu prichádza nad naše územie pomerne rozsiahly búrkový systém, ktorý môže narobiť škody.

Dnešný deň nebol príliš búrlivý. Očakávalo sa viac intenzívnejších búrok.  Počas dnešného dňa udrelo len menej ako 1500 bleskov a s výnimkou jednej silnejšej búrky s krúpami na východe sa nič výraznejšie nevyskytlo.

Dnešné búrky, ktoré sa nevyskytli počas dňa však kompenzuje večer a noc. Nad Ukrajinou sa totiž sformoval rozsiahly búrkový systém, ktorý vstupuje nad naše územie.

Z Ukrajiny prichádza búrkový systém

Nad západnou Ukrajinou, v oblasti Karpát sa počas dnešného podvečera začali vytvárať jednotlivé búrkové bunky, ktoré sa začali na seba viazať.

Tie následne vytvorili búrkový systém, ktorý siaha z juhovýchodného Poľska, cez Ukrajinu až nad severovýchodné Maďarsko.

Tento búrkový systém rozhodne neslabne a začína postupovať z Ukrajiny smerom nad naše územie, čo je pomerne výnimočné. Nestáva sa totiž tak často aby búrkový systém postupoval od východu, smerom k západu. Skôr sa deje presne naopak a situácia je o to významnejšia, že sa vytvorilo aj bow echo.

Bow echo môže páchať škody

Bow echo je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. O bow echu hovorím vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Tento jav vzniká najmä v situáciach, keď veľmi silné prúdenie do tylovej časti búrky alebo rozsiahly downburst akceleruje jednu časť systému smerom dopredu.

Prichádzajúci búrkový systém z Karpatského oblúka môže na krajnom východe a vo Východoslovenskej nížine páchať škody. Očakáva sa najmä silný nárazový vietor. Postup búrok môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd