AKTUALITA: Práve teraz prichádza na Slovensko ďalšie ochladenie. Sneženie sa očakáva v ďalších oblastiach

Peter Minárik

Nad naše územie práve v týchto chvíľach začal zatekať chladnejší vzduch od severu, ktorý prinesie snehovú nádielku do ďalších regiónov nášho územia. V nadchádzajúcich hodinách budeme vystavení studenému a vlhkému prúdeniu, ktoré najmä do severných oblastí prinesie snehovú nádielku.

Už toto ráno sme na mnohých miestach nášho územia pocítili závan zimy. Snehová pokrývka sa vytvorila od nadmorskej výšky zhruba 800 m n.m., no prechodne sa snehové vločky objavili aj nižšie. Nateraz sa však snehová pokrývka vytvorila len na horách a vo vyššie položených oblastiach severného Slovenska. To sa však teraz zmení.

Práve v týchto chvíľach sa začal do našej oblasti zintenzívňovať príliv chladného vzduchu, ktorý počas dnešného dňa natiekol z Ruska nad Poľsko, kde sa vytvoril bazén studeného vzduchu, a ten sa teraz dostáva od severu nad naše územie.

Vďaka tomu sa treba pripraviť na mrazivú noc v mnohých oblastiach severného a stredného Slovenska, no okrem mrazov sa pripravte aj na snehovú nádielku.

Mrznúť bude najmä na severe

Teploty sa na severe nášho územia začínajú blížiť k nule. Po 20:00 už bude mrznúť na takmer celom Spiši, na Liptove, na Orave a postupne aj na Kysuciach.

Do rána teploty na celom území poklesnú na +3 až 0 °C, no na strednom a severnom Slovensku pôjdu teploty ešte nižšie a to na 0 až -3 °C.

Zajtrajšie ráno tak bude mrazivé na mnohých miestach, no pocit chladu ešte v niektorých regiónoch nášho územia zvýrazní sneženie. Vplyvom ochladzovania totiž aktuálne začína pomerne výrazne klesať hranica sneženia, ktorá sa dostane počas dňa poriadne mimo hôr a na severe sa dostane do väčšiny obývaných oblastí.

Sneženie sa očakáva od 400 m n.m.

Počas dnešného dňa sa hranica sneženia na našom území pohybovala okolo hranice 900 m.n.m., no do rána sa na našom území zníži na severe na 400 metrov. Vďaka tomu je potenciál na snehové vločky hneď v ďalších oblastiach.

Potenciál je však jedna vec. Druhou dôležitou časťou sú zrážky. Tie však v týchto chvíľach začínajú na našom území ustávať, no vďaka severnému prúdeniu, ktoré bude zároveň aj vlhké sa bude do našej oblasti dostávať chladný, morský vzduch.

Takáto vzduchová hmota dokáže počas zimy priniesť na sever krajiny aj kalamitu. Tatry a naše hory na severe územia sú prvou horskou prekážkou od Severného a Baltského mora, kde vzduch kondenzuje a prináša sneženie.

Takáto situácia sa na severe očakáva aj počas nasledujúcich hodín. Bude sa tu vyskytovať sneženie, ktoré prinesie sneh do mnohých oblastí. Ktoré regióny dostanú snehovú pokrývku sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd