AKTUALITA: Sformoval sa búrkový systém, ktorý mieri k Slovensku

Peter Minárik

V týchto chvíľach sa rozvíja výrazný búrkový systém, ktorý sa od západu rúti smerom k nášmu územiu. Očakáva sa, že počas noci ovplyvní počasie aj na západe nášho územia.

Na studenom fronte, ktorý sa už niekoľko dní vlní nad oblasťou strednej Európy sa už niekoľko dní formujú búrkové systémy, ktoré predovšetkým počas noci postupujú ďalej cez Európu a prinášajú búrky až do ranných hodín.

Jeden takýto búrkový systém sa v týchto chvíľach rúti nad Česko a Rakúsko. V nočných hodinách s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvní počasie aj na Slovensku.

MCS systém prináša výrazné búrky

Už niekoľko dní môžete na radarových záberoch pozorovať vo večerných hodinách tvorbu výrazných búrok, ktoré potom počas noci putujú smerom k severovýchodu. Ide o takzvané mezoškálové konvektívne systémy - MCS

Tieto systémy sú charakterizované tým, že ide o rozsiahlu sústavu búrok so súvislou oblasťou konvektívnych zrážok. Ich rozloha je minimálne 100 km a typické sú tým, že silné búrky sa tvoria na čele tohto systému, kde sú sprevádzané aj silný nárazovým vetrom a následne búrky prechádzajú do súvislejšieho dažďa.

Systém mieri k Slovensku

V týchto chvíľach sa jeden takýto systém sformoval nad Nemeckom a Rakúskom a začína ovplyvňovať počasie aj v susednom Česku.

Búrkový systém sa rozťahuje od južného Nemecka, cez rakúsky Linz až po Slovinsko a v nasledujúcich hodinách bude postupovať k severovýchodu cez Česko a Rakúsko.

Numerické modely aktuálne očakávajú, že tento búrkový systém zachytí aj Slovensko. Prvé búrky by mohli doraziť nad západné Slovensko najskôr okolo 01:00 v noci. Nemecké modely však očakávajú nástup až okolo 04:00.

Každopádne s vysokou pravdepodobnosťou búrkový systém zasiahne Slovensko v skorých ranných hodinách. Dostane sa predovšetkým nad krajný západ a severozápad a bude postupovať cez Moravu smerom do Poľska.

Polohu tohto mezoškálového konvektívneho systému sledujte na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd