Sformoval sa nočný BÚRKOVÝ systém. Je najsilnejší od začiatku roka

Peter Minárik

Aktuálne cez našu oblasť postupuje výrazný búrkový systém, ktorý vykazuje známky bow echa. V Nemecku na viacerých miestach spôsobil aj škody. Podľa intenzity ide o najsilnejší búrkový systém od začiatku búrkovej sezóny.

K nášmu územiu mieri rozsiahly búrkový systém na čele ktorého sa vyskytuje veľmi silný vietor, ktorý aktuálne v niektorých oblastiach bácha aj škody.

Tento búrkový systém vykazuje aj známky bow echa, čo vždy so sebou nesie potenciál väčších škôd. Silné búrky zasiahli predovšetkým Bavorsko. Môžeme s určitosťou povedať, že od začiatku roka ide v našej oblasti o najsilnejší búrkový systém.

Čo je bow echo?

Bow echo je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. O bow echo hovorím vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch. Na radare tento jav môžeme pozorovať ako ohnutý oblúk (z angl. bow - luk). 

bow echo počas búrky v Nemecku
bow echo počas búrky v Nemecku

Tento jav vzniká najmä v situáciach, keď veľmi silné prúdenie do tylovej časti búrky alebo rozsiahly downburst akceleruje jednu časť systému smerom dopredu.

Bow echo dosiahlo najväčšiu silu pri postupe okolím Mníchova a aktuálne slabne. Stále sa však jedná o výrazný búrkový systém, ktorý aktuálne postupuje do Rakúska a čiastočne aj do Česka.

Supercela priniesla až 5 cm krúpy

Intenzívne búrky zasiahli predovšetkým časti Bádenska-Württemberska a Bavorska. Tam sa vyskytli aj supercely, ktoré vyprodukovali až 5 cm krúpy. V postihnutých oblastiach padali dokonca aj stromy a železničná doprava je na niekoľkých úsekoch zastavená.

krúpy počas búrky v Nemecku, zdroj: Erik Christman
krúpy počas búrky v Nemecku, zdroj: Erik Christman

Búrky zasiahnu aj Slovensko

Tento búrkový systém práve v týchto chvíľach postupuje z Nemecka nad Rakúsko a čiastočne zasahuje až do Českej republiky. V priebehu nadchádzajúcich hodín by však mali búrky slabnúť.

Tento búrkový systém zasiahne ráno aj Slovensko, respektíve, aby sme boli presnejší jeho zvyšky. Od západu sa rozprší, no krátko popoludní sa vo vlhkom a instabilnom vzduchu budú tvoriť ďalšie búrky.

Búrky by počas zajtrajšieho dňa mohli byť na západnom a severozápadnom Slovensku intenzívnejšie. Postup búrok môžete sledovať TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd