AKTUALITA: Situácia sa zhoršuje. Vylievajú sa prvé rieky. Voda zaplavila mnoho lokalít

AKTUALITA: Situácia sa zhoršuje. Vylievajú sa prvé rieky. Voda zaplavila mnoho lokalít
Peter Minárik

Od rána sužuje Slovensko výdatný dážď, ku ktorému sa pridal v popoludňajších hodinách vietor. Hasiči informovali, že od rána majú po celom Slovensku už niekoľko desiatok výjazdov a problémy spôsobuje predovšetkým voda.

Cez Slovensko sa ženie tlaková níž ARMIN, ktorá na naše územie prináša výdatné zrážkové úhrny. V dôsledku nich sa vylievajú prvé rieky a voda zaplavila niekoľko oblastí. Hasiči evidujú výjazdy po celom Slovensku.

Spadlo už viac ako 60 mm, vylievajú sa toky

K 16:00 evidujú zrážkomerné stanice na našom území plošne od 20 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok spadlo v okolí Levíc, Krupiny a Veľkého Krtíša, kde plošne spadlo od 50 do 60 mm. Aktuálny rekord drží stanica Ladzany, na západe Banskobystrického kraja, kde spadlo 62,2 mm.

Takéto výdatné zrážky spôsobujú prvé komplikácie. Začínajú stúpať viaceré vodné toky. 1. povodňový stupeň dosahuje napríklad rieka Hnilec v Stratenej, Bodva v Nižnom Medzeve, či Štítnik v Plešivci.

Najhoršia situácia je však práve v lokalitách, kde spadlo najviac zrážok, teda v okolí Levíc. Pri Dudinciach stúpla hladina rieky Štiavnica v Horných Semerovciach. Pokojná hladina sa z úrovne 43 dostala aktuálne až na 297 cm. Tok Podlužianka stúpla taktiež o dva metre a aktuálne dosahuje 2. povodňový stupeň na úrovni 242 cm.

Všetky hladiny riek aktuálne stúpajú, a tak sa očakáva dosahovanie ďalších povodňových stupňov.

Hasiči majú množstvo výjazdov

Od skorého rána sú na nohách aj hasiči. Na území Slovenska hlásia od rána už 45 výjazdov. Najviac, 26 výjazdov, si vyžiadala situácia v Trnavskom kraji. V Nitrianskom kraji bola pomoc hasičov potrebná 8-krát, v Banskobystrickom kraji 5-krát, v Bratislavskom kraji 4-krát a v Košickom kraji 2-krát.

Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody z cestných komunikácií a z pivničných priestorov rodinných domov. Okrem odčerpávania vody hasiči pomáhali aj s odstraňovaním popadaných a naklonených stromov.

Pri odstraňovaní následkov udalostí spôsobených počasím zasahovalo 62 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 74 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd