AKTUALITA: V noci bude možné pozorovať POLÁRNU ŽIARU aj zo Slovenska. Kedy a kde?

AKTUALITA: V noci bude možné pozorovať POLÁRNU ŽIARU aj zo Slovenska. Kedy a kde?
Peter Minárik

Nad Slovenskom sa nasledujúcu noc objaví polárna žiara. Podmienky sú také vynikajúce, že ju bude možné pozorovať z mnohých oblastí Európy, ale aj z územia Slovenska. Európu čaká už o pár hodín prekrásne nebeské divadlo a buďte preto pripravení.

Slováci budú mať jedinečnú šancu môcť pozorovať polárnu žiaru, ktorá sa obvykle vyskytuje, len v severných zemepisných šírkach. Polárna žiara by mohla byť pozorovateľná aj zo Slovenska a to vďaka výborným meteorologickým podmienkam.

V skorých ranných hodinách v sobotu zaznamenali vedci na Slnku výron žiarenia najvyššej kategórie, ktorý spustil veľmi rýchlu slnečnú búrku smerujúcu priamo k našej planéte.

Aktuálne sondy ACE a DSCOVR evidujú skokovú zmenu parametrov. Rýchlosť slnečného vetra vyskočila z 530 na niečo vyše 800 km/s, čo je jedna z najvyšších hodnôt v tomto slnečnom cykle a aktuálne sa stabilizuje na pomerne stabilnej rýchlosti okolo 750 km/s.

Polárna žiara na Slovensku

Už v týchto chvíľach prebieha geomagnetická búrka triedy G2 a v nadchádzajúcich hodinách bude búrka ešte silnejšia a očakáva sa geomagnetická búrka triedy G3.

V noci z 24. na 25. marca by mohli byť obyvatelia Slovenska, ktorí sa nachádzajú predovšetkým v severnej polovici Slovenska a na vyvýšených miestach svedkami polárnej žiary.

 

Nemožno však vylúčiť, že polárnu žiaru budete môcť pozorovať aj z južného Slovenska, no ak chcete zvýšiť šance, že uvidíte polárnu žiaru, tak sa vydajte na hory a pozerajte na severný obzor.

Kedy bude vidieť polárnu žiaru?

Podľa aktuálnych odhadov očakávame, že bude možné polárnu žiaru pozorovať predovšetkým hneď po západe Slnka a v prvej polovici noci na pondelok.

Výron koronálnej hmoty by totiž mal doraziť k Zemi dnes medzi 18:00 až 22:00.

Polárna žiara sa už uplynulú noc objavila nad Poľskom, no nadchádzajúce hodiny bude oveľa intenzívnejšia a preto ju bude možné pozorovať aj zo Slovenska.

 

Podmienky nebudú ideálne

Aktuálne na našom území prevláda premenlivá oblačnosť a podobne to bude aj počas noci. Žiaľ, okolo 21:00 až 22:00 začne od západu oblačnosť pribúdať, čo definitívne zabráni ďalšiemu pozorovaniu polárnej žiary. Najskôr sa podmienky pokazia na západe a potom na severozápade Slovenska.

Najlepšie podmienky na pozorovanie polárnej žiary budú v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier a severovýchodného Slovenska, kde bude oblačnosti najmenej a oblačnosť sa tu začne zväčšovať až po polnoci.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd