AKTUALITA: V Rakúsku, 65 km od hraníc so Slovenskom, zosadlo TORNÁDO

AKTUALITA: V Rakúsku, 65 km od hraníc so Slovenskom, zosadlo TORNÁDO
Ziersdorf, Rakúsko Peter Minárik

V našej oblasti sa tvoria početné búrkové bunky, pričom jedna, pomerne silná vznikla na severe Rakúska. Išlo o supercelu, ktorá vyprodukovala aj tornádo. To malo napáchať škody.

Naše územie sa aktuálne nachádza v teplom a vlhkom vzduchu. Zároveň tento vzduch prehrievajú slnečné lúče, ktoré celú vzduchovú hmotu labilizujú.

V takejto labilnej vzduchovej hmote sa tvoria početné prehánky a búrky, ktoré sú lokálne aj silnejšie.

Dnešné búrky, sú silnejšie, ako avizovali numerické predpovedné modely, čo naznačila aj sondáž o 14:00 z Viedne. Sondáž skúma reálne podmienky v atmosfére nad konkrétnym miestom.

Práve sondáž z Viedne poukazuje na veľmi vysoké hodnoty CAPE a zároveň aj vhodné dynamické podmienky, ktoré môžu priať tvorbe aj supercelárnych búrok.

A práve jedna taká silná búrka sa vyskytla, neďaleko Viedne, 65 km od slovenských hraníc. Búrka vyprodukovala tornádo

Tornádo sa niekoľkokrát dotklo zeme

K udalosti v Rakúsku došlo o 14:45 v oblasti mesta Ziersdorfe v okrese Hollabrunn.

Obyvatelia uviedli, že sa vytvoril lievikovitý oblak, čo značí trombu. Podľa potvrdených informácii sa však tento lievik viacnásobne dotkol zeme a spôsobil škody. Ide tak jednoznačne o tornádo.

Búrky sa vyskytujú aj na našom území a pre vhodné podmienky nemožno podobné javy vylúčiť aj u nás. Situáciu sledujeme ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd