AKTUALITA: Vybuchla nebezpečná sopka v Rusku. Výbušná činnosť vulkánu pokračuje

AKTUALITA: Vybuchla nebezpečná sopka v Rusku. Výbušná činnosť vulkánu pokračuje
Veronika Salayová

V utorok ráno vybuchla aktívna ruská sopka. Do ovzdušia vychrlila veľké množstvo sopečného popola a je možné, že tento prach zosadne v obývaných oblastiach v blízkosti vulkánu. 

V utorok došlo k výbuchu Kľučevskej sopke na ruskej Kamčatke. Vulkán sa stal výrazne aktívnym ešte minulý týždeň, no ráno došlo k erupcii.

Táto nebezpečná sopka vychrlila stĺp popola až do výšky 6 km a sopečný prach sa tiahne približne 75 km severovýchodným smerom.

Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie na území Kamčatky sa oblasť Usť-Kamčatsk nachádza v ceste oblaku. Zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny pád popola v obývaných oblastiach regiónu, no je možné, že sopečný prach zosadne v obývanej oblasti.

Výstraha pre letectvo

Sopke Kľučev bol pridelený oranžový kód nebezpečenstva pre letectvo, čo znamená, že jej činnosť predstavuje nebezpečenstvo pre miestnu leteckú dopravu.

Výbušná činnosť sopky pokračuje aj v utorok podvečer, informuje o aktuálnom stave odborný portál Volcano Discovery.

Poradné centrum sopečného popola (VAAC) v Tokiu varovalo pred oblakom sopečného popola, ktorý vystúpil do odhadovanej nadmorskej výšky 5 500 m a pohybuje sa smerom na severovýchod.

Posvätné miesto

Kľučevská sopka je najvyššia aktívna sopka na polostrove Kamčatka. Nachádza sa asi 450 km na sever od mesta Petropavlovsk-Kamčatskij a asi 100 km od Beringovho mora.

Sopka je spolu s ďalšími sopkami súčasťou jedného vulkanického masívu, ktorý tvorí samostatnú skupinu vo východnej vulkanickej zóne polostrova.

Zaujímavosťou je, že Kľučevská sopka je niektorými domorodými národmi považovaná za posvätnú, pretože ju považujú za miesto, kde bol svet stvorený a odkiaľ pochádza všetok život na Zemi. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd