Aktualizovaná prognóza na ZIMU 2023/2024: Bude snehu viac alebo menej?

Aktualizovaná prognóza na ZIMU 2023/2024: Bude snehu viac alebo menej?
Veronika Salayová

Tak ako viac a viac smerujeme k zime, tak sú aj prognózy a predpovede na toto ročné obdobie čoraz presnejšie. Zima by mala byť podľa aktualizovaných výpočtov takáto...

Prinášame vám aktualizované predpovede na nadchádzajúce ročné obdobie. Už sme viackrát informovali o prognózach uznávaných meteorologických spoločností, ktoré pravidelne vyhodnocujú poveternostnú situáciu a na základe zložitých výpočtov uverejňujú svoje dlhodobé predpovede ohľadom teplôt, zrážok a snehu. 

Na základe podrobných analýz vypracovali jednotlivé meteorologické spoločnosti svoje prognózy pre celé zimné obdobie. Jednu z najspoľahlivejších dlhodobých predpovedí prináša európsky ECMWF, ktorý pravidelne uverejňuje svoje prognózy.

Aj keď sa model ECMWF často označuje ako najspoľahlivejší model, treba zdôrazniť, že žiadnu dlhodobú/sezónnu predpoveď nemožno nazvať „spoľahlivou“. Je to preto, že sa pozeráme len na trendy a na to, ako sa môžu vzorce počasia vyvíjať vo veľkom meradle počas dlhšieho časového obdobia.

Čaká nás teplá zima

Podľa najnovšieho modelu ECMWF bude celá zimná sezóna 2023/2024 nadpriemerne teplá. Teploty v strednej Európe vrátane Slovenska sa budú pohybovať o 1 až 2 °C nad dlhodobým normálom. Čo sa týka množstva zrážok na našom území, tie by mali byť v rámci dlhodobého priemeru alebo mierne nad priemerom.

Väčšina z nás je zvedavá aj na množstvo snehu. Zdá sa, že najvyšší potenciál snehových zrážok sa nachádza v okolí alpského regiónu a smerom k vyšším polohám juhovýchodnej Európy a, samozrejme, nad severozápadnými časťami Škandinávie. V Európe vidíme prevažne podpriemerné sneženie. V priemere bude snehu na Slovensku podľa modelu ECMWF menej. 

Snehu bude menej

Pozrieme sa ešte na jeden model, a to model CanSIPS od kanadského Met-office. Pri bližšom pohľade na povrchové teploty nad Európou vidíme teplé anomálie zamerané na veľkú časť kontinentu. Zima po teplotnej stránke bude aj podľa tohto modelu takisto mierne nadpriemerná.

Zrážkovo normálne až mierne nadpriemerné sa očakávajú na veľkej časti Európy. Predpoveď sneženia ukazuje nad Európou celkovo menej snehu, a to aj napriek nadpriemerným zrážkam s výnimkou vyšších nadmorských výšok.

Na záver možno konštatovať, že obe sezónne predpovede sa viac-menej vo svojich predpovediach zhodujú a tohtoročná zima bude patriť k tým teplejším.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd