AKTUÁLNE: Britské ostrovy zasiahli nečakane SILNÉ BÚRKY. Vydali varovanie pred tornádom

AKTUÁLNE: Britské ostrovy zasiahli nečakane SILNÉ BÚRKY. Vydali varovanie pred tornádom
Peter Minárik

Z Atlantiku sa na Britské ostrovy ženie mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré prináša do Írska intenzívne búrky. Platia najvyššie výstrahy a vydali varovanie dokonca pre tornádom.

Na Britských ostrovoch udrela búrka Isha. Obvykle sa pojmom búrka označuje kombinácia silného vetra s výdatnými zrážkami. Tentoraz je to však iné. Búrky, ktoré sa aktuálne ženú Írskom sú veľmi intenzívne.

Rozsiahle búrky narušili dopravu na letisku Dublin. Po celom Írsku sú desiatky tisíc ľudí bez elektriny a hlásia množstvo vyvrátených stromov. Na aktuálnu ročnú dobu sa jedná o mimoriadne silnú búrkovú aktivitu.

Varovanie pred tornádom

Dnes popoludní známy a uznávaný americký meteorológ a lovec tornád Reed Timmer poukázal na zaujímavé podmienky v oblasti Írska, ktoré sú prajné dokonca pre tvorbu tornád.

Krátko potom Írsky meteorologický ústav vydal aj oficiálne výstrahy najvyššieho stupňa pred búrkami. Najvyššia výstraha 3. stupňa platí pre časti Galway, Mayo a Donegal. Pre zvyšnú časť Írska vydali meteorológovia výstrahu 2. stupňa.

Írski meteorológovia popoludní vyzvali verejnosť, aby zostala doma. "Nechceme, aby niekto zomrel v dôsledku tejto búrky," povedal Paul Rock, predseda Národnej núdzovej koordinácie.

Aktuálne správy z Írska hovoria o tom, že nateraz neevidujú žiadne smrteľné zranenia. K jednému incidentu došlo v Belfaste, kde hodinová veža spadla na chodník a úlomky zranili jednu osobu.

Zrušili desiatky letov

Dublinské letisko doteraz zrušilo už 114 letov, pričom situácia by sa mala zhoršovať a vietor by mal naberať na intenzite. Letisko vyzvalo ľudí, aby sa pripravili na odklony na náhradné letiská.

Postihnuté je aj letisko Shannon, ktoré síce eviduje menšie narušenie, no taktiež vyzvalo, aby boli ľudia trpezliví.

Po celom Írsku hlásia množstvo vyvrátených stromov a strhnutých striech. Bez dodávok elektrickej energie je k 21:00 takmer 100 000 domácností. Meteorológovia uvádzajú, že takáto silná búrka, je na stred januára výnimočná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd