Búrka na západe lámala stromy. Na severe padajú väčšie krúpy. Búrky hasia lesné požiare

Peter Minárik

Cez Slovensko postupuje komplex búrok, ktoré prinášajú výdatnejšie zrážky, ale aj nebezpečné sprievodné javy. na západe Slovenska búrka lámala stromy a na severe sa vyskytuje krupobitie. Silné búrky sa presúvajú aj cez východ, kde prinášajú toľko potrebnú vlahu ktorá dokonca uhasí lesný požiar.

Konečne sme sa dočkali! Cez Slovensko postupuje studený front na ktorom sa tvoria pomerne intenzívne búrky. Tie nanešťastie v niektorých lokalitách nášho územia páchajú aj škody, no na väčšinu nášho územia prinášajú toľko potrebnú vlahu.

Zrážky prinášajú búrky predovšetkým na severe Slovenska, kde spadlo aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Aktuálne k 20:00 udrelo nad Slovenskom už 12 000 bleskov.

Na západe búrka vyvracala stromy

Aktuálne najteplejšie máme stále na západe Slovenska. Aj vo večerných hodinách sa na Záhorí a v okolí Bratislavy pohybujú teploty nad úrovňou +30 °C, zatiaľ čo na zvyšku západného Slovenska je oveľa chladnejšie. Môže za to oblačnosť a zrážky spolu s búrkami, ktoré sa prehnali západom.

Najintenzívnejšia búrka vznikla ešte podvečer na západe v okolí Trnavy a pomerne výrazná búrková bunka začala postupovať smerom k východu nad Horné Ponitrie, kde zanikla. Táto búrková bunka napáchala doteraz najväčšie škody z celého Slovenska.

V Leopoldove a v Hlohovci bola búrka sprevádzaná veľmi silným nárazovým vetrom. Meteorologická stanica v Leopoldove zaznamenala náraz vetra so silou až 71 km/h. Silný vietor v týchto dvoch mestách polámal niekoľko vetiev a zlomil aj stromy. Pri poškodenom poraste to však neskončilo. V Leopoldove strhával vietor aj strechy.

Lukáš Kandráč, Leopoldov
Lukáš Kandráč, Leopoldov
Patrik Rafajdus, Hlohovec
Patrik Rafajdus, Hlohovec

Na severe padajú krúpy a výdatne prší

Zrážkovo najvýdatnejšie búrky sa vyskytujú na severe Slovenska. Búrky sú tu sprevádzané predovšetkým výdatnými zrážkami, ktoré za dnešný deň priniesli už niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Najvýdatnejšie zrážkové úhrny eviduje Liptov a Orava, kde sa úhrny pohybujú ojedinele aj cez 20 mm. Najviac napršalo v horách, severne od Liptovskej Mary, kde za dnešný deň v stanici Huty evidujú už 55 mm, pričom ďalšia búrka aktuálne postupuje cez túto oblasť.

Búrky na severe sú však sprevádzané aj krupobitím. Krúpy evidujú napríklad na Kysuciach, či na Orave.

foto: Ján Zápotočný, Dolný Kubín
foto: Ján Zápotočný, Dolný Kubín

Búrky hasia požiare

V týchto chvíľach sa búrky vyskytujú v oblasti Liptova, odkiaľ smerujú nad Oravu a na viacerých miestach východného Slovenska. Na východe je najbúrlivejšie a búrky tu majú možnosť ešte zosilnieť. Čerpajú totiž z veľmi teplého vzduchu, ktorého príliv aktuálne nad juhovýchodné Slovensko vrcholí.

Najpriaznivejšou správou dnešného dňa je to, že aktuálne výrazné zrážky pomáhajú hasiť požiare. Tie už niekoľko dní vyčíňajú pri Liptovských Revúcach a pri Košiciach v oblasti Malej Lodiny v masíve Bokšov. Ako na Liptove, či na Kysuciach spadlo v zasiahnutom pohorí už okolo 15 mm zrážok a ďalšie zrážky pribúdajú. Hasiči priamo z terénu hlásia výrazné zlepšenie a výdatný dážď, či sa požiar definitívne podarí uhasiť a nezostane horieť pod pôdou bude jasné po utíchnutí búrok.

S búrkami treba počítať ešte na celom severnom a východnom Slovensku. Na západe búrky už nehrozia. Vyčíňanie a následky búrok nájdete v galérii pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd