AKTUÁLNE: BÚRKY dnes začínajú. Hrozia prívalové povodne

AKTUÁLNE: BÚRKY dnes začínajú. Hrozia prívalové povodne
Peter Minárik

Počasie na našom území ovplyvňuje plytká brázda nízkeho tlaku, ktorá prináša vlhkosť. V dôsledku toho panuje na našom území dusné počasie a takéto počasie je vhodné pre búrky, ktoré sa už teraz začínajú tvoriť.

Počas uplynulej noci sa cez naše územie presunulo rozsiahle zrážkové pole, ktoré na viaceré miesta nášho územia prinieslo pomerne výrazné zrážky.

Najviac zrážok spadlo na juhu stredného Slovenska a to až okolo 20 mm. Ako sme však spomínali počas včerajšieho dňa, tak dnešný deň bude výnimočný niečím iným.

Odštartuje séria veľmi búrlivých dní, ktoré prinesú početné búrky, ktoré budú aj nebezpečné a všetko to už teraz začína.

Prvé búrky máme tu

Prvé dnešné búrky sa už začali tvoriť. Dnes bola ich najväčšia pravdepodobnosť na západe a tak sa už aj deje. Prvé búrky máme aktuálne na juhu západného Slovenska.

Postupom dňa sa budú búrky rozširovať. Nemali však vznikať plošne, vytvárať sa budú skôr chaoticky. Najintenzívnejšie budú už o pár hodín a to od 15. hodiny do približne 19. hodiny.

Intenzívne búrky hrozia aj v mnohých oblastiach Európy. Takto to vidí meteorologická služba Estofex, ktorá pre Slovensko dokonca vydala 2. stupeň.

zdroj: Estofex
zdroj: Estofex

Búrky budú nebezpečné

Aj predpoveď služby Estofex naznačuje, že búrky nielen dnes, ale aj nasledujúce dni budú nebezpečné. Rizikom sú predovšetkým prívalové zrážky, ktoré by mohli byť natoľko výdatné, že môžu vyvolať lokálne povodne.

Búrky, ktoré sa nasledujúce dni na našom území očakávajú totiž budú stacionárne a ich pohyb bude veľmi limitovaný. Práve v dôsledku toho hrozia lokálne aj výraznejšie zrážky.

Všetko dôležité ohľadom búrok u nás aj u našich susedov už od rána pre vás sledujeme v našom online prenose TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd