AKTUÁLNE: Cez našu oblasť sa ženú silné búrky, ktoré môžu priniesť aj tornáda. Dorazia aj na Slovensko?

Peter Minárik

V našej oblasti aj dnes panuje pomerne zaujímavé počasie. Cez našu oblasť totiž mieria veľmi silné búrky, ktoré sú sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. Prináša ich studený front, ktorý teraz postupuje k nášmu územiu.

V Európe aj dnes panuje veľmi turbulentné počasie. Od včerajšieho dňa prúdi zo západnej Európy až nad naše územie teplý vzduch, ktorý k nám počas dnešného dňa vrátil príjemné, jarné teploty, ktoré sa na Slovensku dostávali až nad hranicu +15 °C.

V západnej Európe je však oveľa teplejšie. Teplý vzduch tu spôsobuje, že v Španielsku sa teploty dostávajú až nad hranicu +30 °C a vo Francúzsku dnes namerali až +28 °C. Do takéhoto teplého vzduchu však počas dnešného dňa vstúpil studený front na čele ktorého sa vytvárajú pomerne intenzívne búrky.

Intenzívne búrky sa aktuálne vyskytujú v západnej Európe a v týchto chvíľach mieria do Nemecka, kde budú nebezpečné. Vo večerných hodinách by mali búrky zasiahnuť Českú republiku. Čo však čaká naše územie?

Búrky sú veľmi intenzívne

Veľmi silné búrky sa vyskytujú vo Francúzsku, kde počas dnešného popoludnia udrelo už viac ako 40 000 bleskov. Silné búrky sú tu sprevádzané nárazovým vetrom s rýchlosťou až do 90 km/h a vyskytujú sa aj krúpy. Meteorológovia už v niektorých oblastiach potvrdili výskyt supercelárnych búrok.

Aj podľa skoršej analýzy Estofexu su búrky podporované veľmi dobrou dynamickou a parametre na fronte naznačujú možnosť superciel, ktorý by mohli vyprodukovať dokonca aj tornáda. Vlna silných búrok sa z Francúzska presunula nad Nemecko, kde sa aktuálne vyskytujú búrky predovšetkým v centrálnej časti Nemecka. Aj Nemci už potvrdili supercelárne búrky. Celkovo studený front s búrkami vyprodukoval už viac ako  70 000 bleskov.

dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky zasiahnu mnohé oblasti stredného a južného Nemecka a podľa najnovších analýz by večer mali doraziť až do Českej republiky. Stále by mali byť pomerne silné a zasiahnuť by mali predovšetkým západné okresy Česka, kde prinesú silné zrážky a očakávané sú aj búrky. Búrky by mali zanikať až pred Prahou.

Na Slovensko dorazí front zajtra

Studený front by mal počas zajtrajšieho rána doraziť aj na naše územie. Počas popoludnia by sa mali zrážky nasúvať od severozápadu, no studený front by už mal byť značne oslabený. Na našom území sa tak očakáva len dážď.

Búrky by tak až k nášmu územiu nemali doraziť, no spoločným menovateľom bude to, že nás čaká prudké ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd