AKTUÁLNE: Čoskoro vzniknú nočné búrky. Prinesú prívalový lejak

Ľubomír Franko

V noci zo soboty na nedeľu očakávame na území Slovenska intenzívne búrky. Tie môžu priniesť krupobitie, silný nárazový vietor, no najmä intenzívne prívalové zrážky. Tieto sprievodné javy môžu páchať škody. Pozrite si kedy a kde.

V sobotu večer naše územie búrky obchádzali. Môžeme byť však radi, keďže v Česku a v Rakúsku spôsobili aj rozsiahle škody. Supercelárne búrky tam priniesli obrovské krúpy a lokálne záplavy. Niektoré dediny zostali kompletne zatopené.

Počas noci zo soboty na nedeľu sa intenzívne búrky vyskytnú aj u nás. Očakávajú sa najskôr vo východnej polovici západného Slovenska, kde by mali vznikať už po polnoci.

 

Búrky prinesú mimoriadne úhrny zrážok

V priebehu noci sa tieto búrky sformujú do väčšieho komplexu, prípadne sa usporiadajú do línie búrok. Tieto búrky sa následne do ranných hodín presunú cez stredné Slovensko ďalej nad východ Slovenska.

Podľa posledných prepočtov meteorologických modelov sa očakáva, že búrky prinesú rozsiahle intenzívne zrážky. Na viacerých miestach môže spadnúť v priebehu 8 hodín 30 až 50 milimetrov.

Úhrn zrážok v noci na nedeľu
Úhrn zrážok v noci na nedeľu, iMeteo
 

Búrky ale môžu byť lokálne aj intenzívnejšie a na menšie plochy môžu priniesť až do 100 milimetrov. Takéto úhrny by už mohl ispôsobiť aj lokálne záplavy.

Počas noci tak treba byť obozretní a sledovať pohyb búrok na našom iRadare, kde ich môžete vidieť naživo

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd