Extrémne búrky vyčíňajú v Európe. Na Korzike zomreli už 3 osoby

Peter Minárik

Cez Stredomorie sa od skorých ranných hodín ženú extrémne búrky, ktoré spôsobujú veľké škody a žiaľ si už vyžiadali aj prvé ľudské obete. Extrémna vlna búrok sa dostala nad Taliansko, kde začala slabnúť. Prvé búrky sú už aj v Rakúsku.

Počasie v Európe začína ovplyvňovať studený front, ktorý sa tiahne zo Škandinávie cez Nemecko, Alpy, Taliansko, Stredomorie až nad Afriku. Na tomto studenom fronte sa očakáva tvorba veľmi intenzívnych búrok, ktoré zasiahnu aj našu oblasť. Prvé búrky sa už vyskytujú a sú extrémne a to predovšetkým v oblasti Stredomoria.

Dnešná nebezpečná situácia sa však očakávala. Meteorologická služba Estofex ešte počas včerajšieho dňa vydala pre oblasť centrálneho Stredomoria a Talianska varovanie až 3. stupňa. 

dnešná predpoveď služby Estofex
dnešná predpoveď služby Estofex

Predpoveď sa žiaľ naplnila a Európou sa v týchto chvíľach ženú extrémne búrky, ktoré si nanešťastie vyžiadali už aj ľudské obete. Extrémne búrky sa prehnali predovšetkým Korzikou, odkiaľ hlásia už 3 obete a postupujú nad Taliansko. Na mape zaznamenaných bleskov možno vidieť, že búrky sa vyskytujú už od skorých ranných hodín. Začali vznikať ešte nad Malorkou a aktuálne sa ženú Talianskom. Po 12:00 začali postupovať nad Rakúsko. Búrky už vyprodukovali viac ako 150 000 bleskov.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Korzikou sa prehnalo bow echo. Vietor dosiahol až 225 km/h

Extrémne búrky sa v ranných hodinách prehnali Korzikou a meteorológovia pri nich zaznamenali extrémne poryvy vetra. Na západe ostrova v Marignana namerali poryv vetra o sile až 225 km/h. Veterno však bolo na celej západnej časti ostrova. Poryvy vetra aj na ďalších miestach dosiahli rýchlosť až 200 km/h.

Za takýmito extrémnymi poryvmi vetra môže jav zvaný ako bow echo, ktorý je schopný priniesť takéto extrémne a plošné poryvy vetra. Bow echo je krásne viditeľný na radarovom zábere. Línia búrok sa na ňom začína ohýbať do tvaru luku.

Búrkový systém v podobe bow echa prináša vždy extrémne sprievodné javy, ktoré sú schopné spôsobovať veľké materiálne škody. Vážne poškodené je po búrke aj letisko Ajaccio, kadiaľ sa bow echo taktiež prehnalo. Takto ho zaznamenali cestujúci, ktorí sa chystali na svoj odlet.

Korzika hlási troch mŕtvych

Extrémna búrka, ktorá sa prehnala francúzskym ostrovom zanechala za sebou spúšť, no žiaľ aj ľudské obete. Padajúce stromy zabili dvoch ľudí. Jednu obeť hlásia z kempu Balagne a druhú z kempu Vico. Ďalších 12 ľudí záchranári z kempov previezli do nemocnice a jeden je v kritickom stave. Ďalšiu obeť hlásia z pláže Liamone v meste Coggia. Pri páde strechy zahynula staršia žena. 

Záchranári majú stále plné ruky práce. Zasahovali aj na mori, kde prudká búrka zasiahla niekoľko lodí. Aktuálne je na ostrove viac ako 45 000 domácností bez dodávok elektrickej energie.

Extrémne búrky zúria aj v Taliansku

Silné búrky sa z Korziky presúvajú smerom k severovýchodu do oblasti Talianska, kde taktiež dorazili búrky sprevádzané silným vetrom. Búrky lámu stromy a strhávajú strechy predovšetkým na severe Talianska.

Časť búrok sa už dostala aj do Rakúska. Akruálne postupujú južným Rakúskom, západne od Klagenfurtu a taktiež sú sprevádzané silným vetrom.

Búrky sa dnes dopoludnia presunú nad ďalšie časti Rakúska a zasiahnu aj Česko. Naše územie zasiahnu búrky počas zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd