AKTUÁLNE: Formuje sa rozsiahly BÚRKOVÝ SYSTÉM. V ranných hodinách dorazí na Slovensko

Peter Minárik

Končí sa posledný slnečný a horúci deň. Zajtra síce bude ešte teplo, no nie až tak teplo ako uplynulé dni a naviac bude dusno. Zapríčiní to búrkový systém, ktorý počas noci bude postupovať Európou a v ranných hodinách sa dostane až nad naše územie. Už ráno preto počítajte s prvými búrkami.

Pokoj pred búrkami. Tak môžeme charakterizovať aktuálny stav počasia na našom území. Končí sa ďalší teplý deň, ktorý priniesol teploty, šplhajúce sa až nad hranicu +30 °C.

Ak ste čakali, že vlna horúceho počasia bude pokračovať, tak vás sklameme. Už teraz sa cez Európu rúti výrazný studený front s početnými búrkami. Vytvára sa naozaj rozsiahly búrkový systém, ktorý začne postupovať k nášmu územiu.

Búrkový systém bude rozsiahly a postúpi k Slovensku

Nad západnou Európou začína práve v týchto chvíľach vznikať rozsiahly búrkový systém. Ten siaha zo západného Nemecka až do centrálneho Francúzska, kde sú búrky veľmi intenzívne. Búrky sa však rozširujú až nad Švajčiarsko.

aktuálna detekcia bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálna detekcia bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrkový systém je zatiaľ príznačný silnými zrážkami a vysokou bleskovou aktivitou. Udrelo už viac ako 100 000 bleskov. V nadchádzajúcich desiatkach minút sa tento búrkový systém sformuje do kompaktnejšieho celku a začne postupovať k nášmu územiu.

Nad Česko a severné Rakúsko dorazia prvé búrky okolo 01:00 ráno a pred 06:00 už budeme mať tento búrkový systém pred bránami Slovenska.

Búrkový systém sa bude rozpadať

Počas nočných hodín však celý tento búrkový systém bude nad územím Česka a Rakúska slabnúť, no stále bude výrazný. Tešiť sa môžu najmä lovci búrok, keďže udrú tisícky bleskov.

V ranných hodinách sa zvyšok tohto búrkového systému dostane nad západné Slovensko. Napriek tomu, že už bude oslabený, tak stále sa najmä na jeho čele budú tvoriť búrky. Tie budú sprevádzané silnejšími zrážkami a zosilnením vetra.

Búrky hrozia predovšetkým na západnom Slovensku a postupne budú búrky počas dňa slabnúť. Búrkam to však nebude koniec. Ďalšia vlna búrok dorazí v závere stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd