AKTUÁLNE: Mieri k nám pásmo prehánok a búrok. Môžu priniesť aj krupobitie

AKTUÁLNE: Mieri k nám pásmo prehánok a búrok. Môžu priniesť aj krupobitie
Veronika Salayová

Z Rakúska k nám mieri pásmo prehánok, pričom sa tvoria aj slabšie búrky. Tie aktuálne začali vznikať v severovýchodnom Rakúsku v blízkosti našich hraníc a smerujú k nám. 

 

V našej oblasti sa aktuálne nachádza množstvo prehánok, ktoré sú roztrúsené naprieč strednou Európou. Tieto prehánky prinášajú najmä slabšie zrážky, vo vyšších polohách aj slabé sneženie.

Zaujímavosťou však je, že panujú vhodné podmienky pre vznik slabších búrok, a to aj napriek tomu, že je chladno. Aktuálne je v atmosfére dostatok vlhkosti a vhodná dynamika pre ich vznik.

 

Prvé búrky za našimi hranicami

Prvé búrky začali vznikať okolo 11.30 h na severovýchode Rakúska neďaleko našich hraníc. Doteraz búrky v Rakúsku priniesli okolo 90 bleskových výbojov.

Slabšie búrky sa však tesne predpoludním vytvorili napríklad aj na krajnom západe Čiech.

búrky v Rakúsku
búrky v Rakúsku, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky sú slabšie a smerujú na západ našej krajiny, pričom ako prvé by mohli zasiahnuť Záhorie a následne pokračovať smerom viac na východ. 

Búrky však nebudú príliš silné a zrejme nebudú mať ani dlhé trvanie. Rovnako tak prinesú zrejme aj menej bleskových výbojov.

 


Čo sa však môže objaviť, je drobné krupobitie pri búrkach, vzhľadom na to, že je chladno, a rovnako tak môže aj vietor pri búrkach prechodne zosilnieť.

Dnešné búrky tak nebudú príliš nebezpečné a nebude ich ani príliš veľa, no je dobré sa na ne pripraviť. Preto aktuálnu polohu búrok a zrážok sledujte na iRadare. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd