AKTUALITA: Muž po strete s medveďom utrpel vážne zranenia

AKTUALITA: Muž po strete s medveďom utrpel vážne zranenia
Ema Bazhaykin

K stretu s medveďom malo dôjsť v okolí obce Kvačany na Liptove. Muž utrpel poranenia hrudníka, chrbtice a má zlomených niekoľko rebier.

35-ročný muž sa mal dnes 4. apríla v dopoludňajších hodinách pohybovať v lesoch pri obci Kvačany kvôli práci.

Tam došlo k zrážke s medveďom hnedým, čo viedlo k viacerým zraneniam. Muž mal šťastie v nešťastí, že prežil. 

 

Vážne zranenia po strete s medveďom

Lesník utrpel poranenia hrudníka, chrbtice a má zlomených aj niekoľko rebier, ale podľa všetkého bude v poriadku.

Stret so šelmou potvrdila Petra Klimešová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR a Kristína Bocková zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

K zranenému vyslali ráno do Liptovskej Sielnice ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci. 

 

„Záchranári muža po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ dodala Klimešová na záver. 

Z útoku bola nakoniec len zrážka

Úrady najprv informovali o útoku šelmy, ako sa však ukázalo neskôr, lesník sa s medveďom nešťastne zrazil. „Bežiaci medveď narazil do lesník na úzkom lesnom chodníku v svahovitom teréne s hustým porastom,“ uviedla pre Denník N Štátna ochrana prírody.

Lesník po náraze spadol a utrpel zranenia. Na odplašenie medveďa v sebaobrane tri razy výstražne vystrelil, medveďa nezasiahol. Štátni ochranári upresnili, že miesto útoku nie je v blízkosti intravilánu, ale ide o hustý lesný porast nachádzajúci sa približne 300 m nad cestou č. 584 medzi obcami Liptovské Matiašovce a Huty.

Pred zvýšeným pohybom medveďa varujú aj úrady

Úrady vyzývajú občanov, aby počas prechádzky v lese zvýšili ostražitosť aj v okolí obce Poproč pri Košiciach, kde ráno 4. apríla spozorovali výskyt medveďa hnedého nebezpečne blízko obývaného územia.

Naše najväčšie šelmy sa začali prebúdzať aj v lesoch okolo Prievidze. Na túto skutočnosť upozornil policajný zbor Trenčianskeho kraja na svojich sociálnych sieťach. V poslednom období tu bol zaznamenaný pohyb viacerých medveďov bez napadnutia v blízkosti obce Kľačno

Nie je ničím nezvyčajným, že medvede v tomto ročnom období vyliezajú z brlohov a ich pohyb je zvýšený. Svoj pobyt v lese preto radšej zvážte alebo sa pohybujte výlučne po turistických chodníkov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd