AKTUÁLNE: Na Islande došlo k ďalšej erupcii

Dominik Cenkner

Na Islande, konkrétne na polostrove Reykjanes, došlo v sobotu večer k ďalšej erupcii. Láva pritom vyviera hneď na niekoľkých miestach.

Úrady už niekoľko týždňov varovali, že na polostrove Reykjanes južne od hlavného mesta Islandu hrozí erupcia, ktorá by bola už siedmym výbuchom v tejto oblasti od roku 2021. Zatiaľ posledná erupcia nastala začiatkom februára, pričom prerušila diaľkové vykurovanie pre viac ako 20 000 ľudí, keďže prúdy lávy zničili cesty a potrubia, zatiaľ čo výbuch v januári spálil do tla niekoľko domov v rybárskom mestečku.

V prípade najnovšej erupcie ide už o poradí štvrtú od decembra 2023. „Erupcia sa začala medzi vrchmi Skogfell a Hagafell na polostrove Reykjanes,“ uviedol vo vyhlásení islandský meteorologický úrad (IMO).

Podrobnejšie informácie nateraz nie sú k dispozícii. Situáciu budeme sledovať a o dôležitých novinkách vás informovať.

 

Časté erupcie na Islande

Island sa nachádza medzi euroázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré patria medzi najväčšie na našej planéte. Je seizmickým a vulkanickým horúcim miestom, keďže tieto dve dosky sa pohybujú v opačných smeroch.

Erupcie na polostrove Reykjanes sú takzvané puklinové erupcie. Zvyčajne nespôsobujú veľké explózie ani výrazné rozptyľovanie popola do stratosféry.

Vedci sa však obávajú, že by mohli pokračovať celé desaťročia, a islandské úrady začali budovať hrádze, aby odklonili horiace lávové prúdy od domov a kritickej infraštruktúry. Island sa môže pochváliť viac ako 30 aktívnymi sopkami, vďaka čomu je tento severoeurópsky ostrov hlavnou destináciou pre sopečnú turistiku - segment, ktorý priťahuje tisíce milovníkov vzrušenia a adrenalínu.

 

V roku 2010 sa oblaky popola z erupcie sopky Eyafjallajokull na juhu Islandu rozšírili nad veľkú časť Európy. Následkom bolo prerušenie približne 100 000 letov a záchranné zložky museli pristúpiť aj k evakuácii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd