AKTUÁLNE: Na Islande prebieha evakuácia obyvateľstva. Začína sa ďalšia ERUPCIA

AKTUÁLNE: Na Islande prebieha evakuácia obyvateľstva. Začína sa ďalšia ERUPCIA
Veronika Salayová

Na Islande začína ďalšia erupcia a v týchto chvíľach varujú všetkých obyvateľov mesta Grindavík a Modrej lagúny, aby okamžite opustili tieto lokality. 

V stredu hrozí náhla sopečná erupcia pri Grindavíku na Islande, oznamuje v krátkej správe Islandský meteorologický úrad (IMO). 

Vulkanológovia z IMO varujú, že v rade kráterov Sundhnúkur prebieha intenzívna seizmická aktivita, začalo sa šírenie magmy a čoskoro môže nasledovať sopečná erupcia.

Následne vydali aj príkaz na evakuáciu obyvateľstva v neďalekom mestečku Grindavík a turistami často navštevovanej Modrej lagúny. Obe lokality sú aktuálne v ohrození. 

 

Erupcia môže začať už dnes

Vulkanológ Ármann Höskuldsson hovorí, že vzhľadom na časté zemetrasenia v posledných hodinách je veľmi pravdepodobné, že erupcia začne už dnes.

Polícia a verejná obrana žiada všetkých obyvateľov, ktorí sa nachádzajú v okolí, aby čo najskôr odišli z mesta a dodržiavali pokyny polície vzhľadom na okamžitú evakuáciu.

Posledných niekoľko dní dochádza na juhu Islandu k seizmickému roju a spolu nastalo už 200 zemetrasení so silou do 2,0 magnitúdy.  Na webovej stránke Met Office môžete vidieť, že za posledné dve hodiny bolo v oblasti okolo 20 zemetrasení. 

Väčšina zemetrasení sa nachádza buď v oblasti medzi horami Stóra-Skógfell a Hagafell alebo južne od hory Þorbjörn. 

 

Magma sa naďalej hromadí a hrozí náhla erupcia

Údaje o deformácii z posledných dní ukazovali zdvih zeme v oblasti Svartsengi, čo naznačuje, že magma sa tam naďalej hromadí.

Modelové výpočty odhadovali, že sa pod zemou mohlo nahromadiť už približne 18 miliónov metrov kubických. Tlak sa naďalej zvyšuje, čo smeruje k rýchlej a náhlej erupcii, ktorá zrejme nastane už čoskoro v priebehu pár minút či hodín. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd