AKTUÁLNE: Na Slovensku je búrlivo. Udreli už desiatky bleskov

Veronika Salayová

Na Slovensku je v podvečerných hodinách búrlivo. Začalo sa blýskať v okolí Banskej Bystrice, kde udrelo už 35 bleskov. Nie je vylúčené, že búrky sa budú tvoriť aj naďalej. 

Dnes máme na Slovensku veľmi nepriaznivé počasie. Na takmer celom území severného Slovenska pretrváva kalamitný stav a na naše územie prichádza orkán Pit.

Ten už prináša silný vietor, ktorý v nárazoch dosahuje okolo 80 km/h a robí prvé problémy. Situácia sa bude s pribúdajúcimi hodinami ešte zhoršovať, a to až do soboty. 

Okrem silnejúceho vetra sa na čele prichádzajúceho frontu tvoria búrky. Tie sa začali v popoludňajších hodinách tvoriť v Nemecku, následne na severe Čiech a juhozápadnom Poľsku. 

Búrky na strednom Slovensku

Búrky sa presunuli do centrálnej časti Čiech, kde doteraz udrelo 556 bleskových výbojov. Zaujímavosťou je, že búrlivo bolo v Česku aj počas stredy a štvrtku.

Búrky dnes nakoniec dorazili aj na Slovensko a vyskytli sa v okolí Banskej Bystrice, kde doteraz udrelo 37 bleskov. Búrky však nie sú príliš intenzívne, skôr mierne.

Zdroj: blesky.bourky. cz
Zdroj: blesky.bourky. cz

Na Slovensku bolo búrlivo v stredu, kedy v okolí Nitry a Bratislavy udrelo spolu 106 bleskových výbojov.

Búrky sa však dnes môžu objaviť aj v ďalších lokalitách Slovenska, teda ich výskyt nie je dnes nepravdepodobný a búrok môže byť na Slovensku aj viac. 

Ak vás zaujíma presná poloha búrok a zrážok, sledovať ich môžete na našom iRadare

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd