AKTUÁLNE: Na Slovensku prší a dvíhajú sa vodné toky. Pri jednej obci sa zosunul svah na cestu

AKTUÁLNE: Na Slovensku prší a dvíhajú sa vodné toky. Pri jednej obci sa zosunul svah na cestu
Veronika Sádovská

Sobotňajšie počasie prinieslo zmenu v podobe vytrvalého dažďa, ktorý už spôsobuje prvé problémy v podobe uzavretých priechodov aj zosuvu pôdy.

Výdatný dážď, ktorý si to nad naše územie namieril počas noci, spôsobuje prvé problémy. Pri Obci Baláže v smere z Priechodu je neprejazdný úsek kvôli zosuvu pôdy.

Svah sa zosunul na cestu pri silných zrážkach, ktoré máme dnes takmer na celom Slovensku. Voda s bahnom úplne zaliali príslušnú cestu medzi obcami a tá je neprejazdná. Problémom sú zrážky, ale aj premočená pôda.

Rieky dosahujú povodňové stupne

Ďalšie problémy robia dvíhajúce sa hladiny riek. Hraničný priechod Moravský Svätý Ján - Hohenau je obojsmerne uzatvorený z dôvodu zvýšenej hladiny rieky Morava.

Tá aktuálne dosahuje 1. SPA, ale podľa prognóz SHMÚ by mala vystúpať ešte na úroveň 2. SPA.

Prvý stupeň povodňovej aktivity dosahuje Morava aj na stanici Vysoká na Morave a potom rieky na strednom Slovensku - Turiec, Tužina a Bebrava. Stúpajú aj ďalšie toky hlavne v západnej polovici územia. Dážď avšak ešte neustáva a toky sa budú ešte dvíhať.

Spadlo do 15 mm zrážok

Množstvo zrážok, ktoré zatiaľ spadli nie je veľký, avšak problémom je situácia, ktorá tu bola už predtým. Vodné toky boli dlhodobo vyššie kvôli predchádzajúcim zrážkam a otepleniu. Pôda je nasýtená vodou a tak prebytočné zrážky odtekajú do týchto tokov.

Najviac zrážok by malo spadnúť dnes na západe územia, konkrétne v oblasti Podunajskej nížiny, naopak najmenej na východe Slovenska.

Situáciu pozorne sledujeme a polohu zrážok môžete aj vy pozorovať na našom iRadare. Predpoveď pre vaše mesto nájdete aj tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd