AKTUÁLNE: Na Slovensku sa vyskytujú prvé jarné búrky

AKTUÁLNE: Na Slovensku sa vyskytujú prvé jarné búrky
Dominik Cenkner

To, čo naznačovali predpovede počasia na dnešný deň, sa napĺňa. Na Slovensku sme krátko okolo poludnia zaznamenali prvé jarné búrky.

Utorkové počasie naďalej ovplyvňuje teplý vzduch, v ktorom k nám zasahuje okraj tlakovej níže. Jej stred sa presúva z talianskej oblasti cez východné Stredomorie do oblasti Čierneho mora.

Okrem toho však od severu vo vyšších vrstvách ovzdušia čiastočne zasahuje do karpatskej oblasti ďalšia tlaková níž, pričom jej stred sa presúva z východného Poľska ďalej na západ.

Aj vďaka tomu sa k nám dostáva chladnejší vzduch. Ten k nám už prináša prvé jarné búrky.

 

Prvé búrky na rozhraní dvoch krajov

Už v dopoludňajších hodinách sa na rozhraní stredného a východného Slovenska začali tvoriť prehánky. Práve z nich sa sformovali aj spomínané prvé búrky. 

Deje sa tak na rozhraní Banskobystrického a Košického kraja. Tieto búrky sú sprevádzané zosilnením zrážok i vetra. 

Postupne pribúda aj počet bleskov. Detekcie bleskov ich na našom území zaznamenali doposiaľ 15. V nasledujúcich chvíľach a hodinách sa však toto číslo môže ešte navýšiť.

Prvé jarné búrky na Slovensku
Prvé jarné búrky na Slovensku, blesky.bourky.cz

Dnešné búrky by tak mohli potešiť najmä lovcov bleskov. Neočakáva sa, že by boli silnejšieho charakteru a spôsobovali výraznejšie škody.

Oveľa búrlivejšie u našich susedov

O niečo búrlivejšie počasie zažívajú obyvatelia na západe Ukrajiny, v blízkosti hraníc so Slovenskom a Poľskom. Tam už udreli desiatky bleskov a pribúdajú ďalšie. 

Rovnako ako u nás, aj u nich musia počítať s búrkami aj v nasledujúcich hodinách. Prvé jarné búrky sa počas písania tohto článku vyskytli už aj v Maďarsku.

 

Aktuálny výskyt búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd