AKTUÁLNE: Na Slovensku úradujú silné búrky. Ešte ich pribudne

AKTUÁLNE: Na Slovensku úradujú silné búrky. Ešte ich pribudne
Peter Minárik

Na našom území sa aktuálne vyskytujú pomerne silné búrky, ktoré sú sprevádzané prívalovými zrážkami a aj krúpami. V nadchádzajúcich hodinách budú búrky ešte o čosi nebezpečnejšie.

Počasie na našom území aktuálne ovplyvňuje tlaková výš, ktorá prináša na viaceré miesta prevažne slnečnú a teplú nedeľu. To však neplatí všade.

Nad Poľskom a čiastočne aj nad našim územím sa nachádza výšková tlaková níž, ktorá prináša miernu vlhkosť. Vďaka tomu sa vzduch labilizuje a vznikajú pomerne intenzívne búrky.

Pri búrkach padajú krúpy

Prvé prehánky a búrky sa na našom území začali vytvárať už okolo poludnia a to predovšetkým v oblasti severného a východného Slovenska. Aktuálne však naberajú na sile.

Do 14:00 udrelo na našom území už okolo 1550 bleskových úderov, pričom prevažná časť udrela na Gemeri, kde sú búrky najintenzívnejšie.

Búrky sužujú najmä okresy Revúca a Rožňava. Sieť zrážkomerných staníc je tu však pomerne riedka, a tak presné údaje nie sú, no podľa radarových odhadov mohlo spadnúť aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Z oblasti sme však obdržali aj hlásenie o výskyte mimoriadne silného krupobitia, ktoré vytvorilo vrstvu krúp. Takáto búrka sa prehnala obcou Rejdová v okrese Rožňava.

Búrky budú ešte silnejšie

Tie najintenzívnejšie búrky máme aktuálne v okolí Hanušoviec nad Topľou a ešte o čosi výraznejšie sa ženú spomínaným Gemerom k juhovýchodu do okolia miest Rožňava a Revúca.

Búrky by dnes mali byť sústredené výlučne do oblasti východného Slovenska. Nejaké búrky sa môžu vyskytnúť výnimočne aj na severe stredného Slovenska.

Na západe dnes slnečné počasie, ktoré vyháňa teploty nad +25 °C narušené nebude.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd