Na Turci objavili raka ktorý tu nemá čo robiť. Predstavuje nebezpečenstvo pre náš ekosystém

Veronika Sádovská

Na Turci objavili raka, ktorý tu nemá čo robiť. Tento novoobjavený rak predstavuje veľké nebezpečenstvo pre náš ekosystém. Prenáša totiž významné choroby. Nový druh raka môže zosadiť nášho "račieho kráľa". Ide o invázny druh, ktorý sa u nás bežne nevyskytuje.

V okolí Turčianskych Teplíc potvrdili výskyt raka červeného. Video zverejnil regionálny portál Žilinak.sk. Ide o jeden z najinváznejších druhov živočíchov v Európe. Ten môže ohroziť a zosadiť z trónu kráľa našich vôd - raka riečneho.

Odkiaľ sa do voľnej prírody na Slovensku dostali už vyšetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia. Je však isté, že za ich príchodom je človek.

Rak červený ohrozuje naše raky

Ten druh raka priniesol do Európy človek a to konkrétne do Španielska v roku 1973.  Pôvodne pochádza z Ameriky, konkrétne z oblasti severného Mexika. Tento druh raka dokáže prežiť v oveľa teplejších aj chladnejších vodách ako náš pôvodný druh raka. Preto sa môže rýchlejšie šíriť. Vyskytuje sa už dokonca aj vo Veľkej Británii.

zdroj: invaznedruhy.sopsr.sk
zdroj: invaznedruhy.sopsr.sk

Rak červený ako invázny druh ohrozuje naše raky a zároveň aj biodiverzitu našich vôd. Môže mať vplyv aj na diverzitu ostatných bezstavovcov a zároveň je prenášačom veľmi nebezpečného ochorenia - račieho moru. Voči nemu nie sú naše raky imúnne a spôsobuje ich masový úhyn.

Ďalej vyžiera rastliny, akumuluje ťažké kovy a zakaľuje vodu. 

Ochranári čistili lokalitu, kde sa nachádzajú

Počas tohto víkendu naši ochranári čistili lokalitu vo Veľkej Fatre, kde sa potvrdil jeho výskyt. Bol nájdený vo vodnom toku s 1. stupňom ochrany na úseku približne 1,5 km malého toku dotovaného teplou vodou z termálneho vrtu.

V piatok a sobotu zorganizovala Správa Národného Parku Malá Fatra a Štátna ochrana prírody eradikáciu tohto druhu spojenú s úpravou lokality, aby dosiahli čo najmenšiu pravdepodobnosť šírenia tohto druhu raka do ďalších oblastí.

Počas dvoch dní asi 50 ľudí zbieralo tieto raky a takisto aj nepôvodné druhy sladkovodných kreviet, ktoré takisto našli na našom území.

Ako upresňuje zoologička Správy NP Veľká Fatra Mária Apfelová: „Po odvodnení lokality a vyzbieraní rakov bola aplikovaná vápnová dezinfekcia dna a brehov toku na zamedzenie prenesenia račieho moru a na likvidáciu mladých jedincov rakov, ktoré nebolo možné odchytiť. Lokalita bola zbieraná opakovane aj po aplikácii vápna do neskorých večerných hodín. Doteraz bolo odchytených cca 4000 jedincov rakov a počas tejto akcie ďalších viac ako 5000 jedincov. Počas víkendu boli odchytené ďalšie samice s mláďatami v počte viac ako 3400 ks. Do dnešného dňa bolo na lokalite zlikvidovaných viac ako 12 400 jedincov tohto nepôvodného invázneho druhu.“

Termín čistenia stanovili podľa dátumu ich druhého rozmnožovania. V týchto opatreniach budú pokračovať do polovice októbra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd