AKTUÁLNE: Na západné Slovensko sa ženie SILNÁ BÚRKA. Prinesie až 3 cm krúpy

Peter Minárik

Nad západné Slovensko sa práve v týchto chvíľach rúti veľmi silná búrka, ktorá ku našim západným susedom priniesla až 3 cm krúpy. Okrem krúp však hrozí aj silný vietor.

Na čele studeného frontu, ktorý sa aktuálne nachádza aj nad našim územím sa tvoria silné búrky. Pred týmto frontom k nám totiž vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý sa labilizuje.

Práve v tomto labilnom vzduchu sa vytvárajú v južnom sektore frontu samostatné multicelárne, ba až supercelárne búrky. Prvé búrky sa vyskytli na východe Slovenska a ďalšie sa iniciujú.

Podunajskou nížinou sa preženie silná búrka

Nad západné Slovensko sa práve v týchto chvíľach rúti mimoriadne silná búrka, ktorá sa aktuálne ženie južným Rakúskom v oblasti Neziderského jazera. Postupuje nad severovýchodný cíp Maďarska a už čoskoro vstúpi nad naše územie, niekde v oblasti Gabčíkova a Dunajskej Stredy.

 

Podľa aktuálnych simulácii sa očakáva, že táto búrka postúpi južnou časťou Podunajskej nížiny k východu až k juhovýchodu.

Búrka prinesie silný vietor a krúpy

Podmienky pre dnešné búrky prajú vytvoreniu pomerne veľkej, supercelárnej búrky, ktorá môže mať dlhú trvácnosť. V susednom Rakúsku sa počas tejto búrky, ktorá sa blíži nad Slovensko vyskytuje krupobtiite s priemerom krúp až okolo 3 cm.

 

Okrem krúp sú hlásené aj silné poryvy vetra s rýchlosťou cez 80 km/h, ktoré sú schopné páchať aj materiálne škody.

V nadchádzajúcich minútach preto buďte opatrní a sledujte pohyb búrky na radare >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd