AKTUÁLNE: Na západnom Slovensku padali krúpy, ale žiadne blesky neudreli. Aké je vysvetlenie?

AKTUÁLNE: Na západnom Slovensku padali krúpy, ale žiadne blesky neudreli. Aké je vysvetlenie?
Veronika Salayová

Dnes obyvateľov mesta na západnom Slovensku prekvapili ľadové krúpy. Tie dosahovali veľkosť do 1 cm, no žiadna búrka nebola. Aké je vysvetlenie vzniku takéhoto krupobitia?

V meste Lozorno dnes okolo 17.00 hod. padali ľadové krúpy. Tie síce neboli veľké, no obyvateľov tohto mesta na Záhorí poriadne prekvapili.

Zelenú trávu v Lozorne pokryli ľadové krúpky do 1 cm. Krupobitie sa vo všeobecnosti spája s búrkami, no tentoraz to tak nebolo.

 

Krupobitie bez búrky a bleskov

Dnes na našom území neudrel ani jeden bleskový výboj a krupobitie bolo výsledkom severozápadného prúdenia a silnej dynamiky v tejto oblasti.

Na našom území aktuálne úradujú slabšie prehánky, ktoré sa v dôsledku vhodného prúdenia a dynamiky môžu za istých podmienok meniť na ľadové krúpky, tak ako to bolo aj v tomto prípade. 

 

To zapríčinilo v rámci prehánok vznik malých ľadových krúp, ktoré zasiahli Lozorno. Ľadové krúpy sa podľa našich čitateľom objavili aj v Brodskom a padali aj v Šamoríne

krúpky v Lozorne
krúpky v Lozorne, Kristína Vojteková

 

Krupobitie sa zvyčajne vyskytuje pri intenzívnych búrkach so silným vetrom, no nie je to vždy pravidlom. Môže vzniknúť aj bez búrkového mraku. 

Na Slovensku sme tak zaznamenali prvé krupobitie v tomto roku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd