AKTUÁLNE: Nad Slovensko práve mieria búrky z Moravy. Kde sa dočkajú ako prví?

Peter Minárik

Nad Moravou sa sformovala pomerne výrazná búrka, ktorá už o niekoľko minút začne ovplyvňovať počasie na našom území. Pripraviť sa treba na silnejší vietor a zrážky. Ďalšia vlna búrok sa očakáva počas noci.

Slovensko má za sebou veľmi teplý a tropický deň. Vďaka prílivu teplého vzduchu zo západnej Európy, kde sa teplota šplhá až k +40 °C sme dnes zažili veľmi teplý deň. Na západnom Slovensku prekonala ortuť teplomera hranicu až +35 °C.

Po veľmi teplom a dusnom dni však príde počas nadchádzajúcej noci príjemné schladenie a to v podobe studeného frontu, ktorý prinesie zrážky a búrky. Zajtra sa ochladí.

Búrky už zúria v Česku

V Česku sa v priebehu dnešného popoludnia začalo vytvárať niekoľko búrok. Tie už stihli vyprodukovať nad územím Českej republiky viac ako 8000 bleskov.

Na Morave sa zatiaľ vyskytujú predfrontálne búrky, zatiaľ čo v Čechách a predovšetkým v oblasti Prahy sa už vyskytujú frontálne búrky.

Búrky v Česku nie sú zatiaľ príliš nebezpečné. Prinášajú predovšetkým silnejší dážď, vietor a výraznú bleskovú aktivitu. Zatiaľ však nie sú hlásené škody. To sa však môže čoskoro zmeniť. Aj českí meteorológovia varujú pred 2 cm krúpami. Ďalšia vlna búrok totiž Česko čaká v noci a postupne sa dostane nad naše územie.

Čoskoro dorazí búrka aj na Slovensko

Pre nás aktuálne najzaujímavejšia búrka sa nachádza na Morave. Búrka prešla Brnom a postupuje cez Hodonín k slovenským hraniciam. Táto búrka už čoskoro prekročí hranice Slovenska.

Podľa predikcií sa príchod búrok nad naše územie očakáva okolo 20:15. Búrka z Moravy sa nasunie do okolia Trenčína a následne sa bude rozširovať nad severozápadné Slovensko.

Prvého schladenia sa tak už čoskoro dočkajú obyvatelia Myjavska, Považia a Kysúc. Po západe Slnka však čakajte s výskytom a tvorbou ďalších búrok. Noc by mala byť upršaná predovšetkým na západe Slovenska. Príchod búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd