AKTUÁLNE: Nad Slovensko práve teraz postupujú výdatné zrážky. Snehová kalamita opäť spôsobí problémy

Peter Minárik

Počas najbližších hodín nás čaká opäť vystrájanie počasia. Cez naše územie aktuálne mieri ďalšia frontálna vlna od juhozápadu, ktorá na naše územie prinesie výdatné zrážky. Tie budú vo vyšších polohách aj snehové, no pozor! Počasie bude veľmi dynamické, čo spôsobí problémy.

Dnes ráno mali na strednom a východnom Slovensku policajti, hasiči, cestári a energetici plné ruky práce. Výdatné sneženie, ktoré tu dorazilo počas uplynulej noci spôsobilo, že v priebehu rána bola väčšina horských priechodov ťažko prejazdná až neprejazdná. Na cestách sa šmýkali kamióny, ktoré zablokovali dopravu a počasie potrápilo aj energetikov.

Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo viac ako 11 000 domácností, a to vplyvom toho, že sneh, ktorý padal bol ťažký. Pod váhou čerstvého snehu sa lámali konáre, ktoré spôsobili prerušenie dodávok elektrickej energie. Polámané konáre taktiež skomplikovali aj dopravu.

V uplynulých hodinách napadli na našom území ojedinele až desiatky centimetrov snehu. Najviac snehu evidujú v oblasti Nízkych Tatier. V Jasnej bola dolina ešte donedávna bez snehu, no aktuálne tu leží až 45 cm snehu. To však nebude konečné číslo. Už v týchto chvíľach sa nad naše územie nasúvajú ďalšie zrážky, ktoré spôsobia výrazné problémy a prinesú nové centimetre snehu.

nová nádielka v Jasnej, foto: Romana Sasaráková
nová nádielka v Jasnej, foto: Romana Sasaráková

V nižších polohách bude výdatne pršať

Zrážková vlna, ktorá práve teraz prichádza nad naše územie, už na mnohé miesta západného Slovenska prináša pomerne výdatný dážď. Do rána by mohlo na našom území ojedinele spadnúť 20 až 30 mm zrážok.

Zrážky prináša teplý front, ktorý prinesie tentoraz zmenu, ktorú sme v uplynulých dňoch nemali. Hranica sneženia sa síce menila, ale zrážky, ktoré teraz prichádzajú prinesie nad stredné a východné Slovensko teplý front. Ten spôsobí okrem výdatných zrážok aj to, že k nám od juhu začne prúdiť počas noci nad celé územie, s výnimkou západného Slovenska, kde sa, naopak, ochladí, teplý vzduch, čo výrazne zvýši hranicu sneženia

Spočiatku bude snežiť na mnohých miestach stredného a východného Slovenska. Počas noci však začne hranica sneženia prudko stúpať nahor, a to až nad 1000 metrov. Najskôr teda napadne čerstvý sneh a následne do toho začne pršať, čo spôsobí, že sneh, ktorý napadne bude mimoriadne ťažký, čo bude spôsobovať komplikácie.

Je takmer isté, že ráno sa na Slovensku očakávajú rozsiahle problémy. Ťažký mokrý sneh totiž bude lámať konáre, ktoré môžu padať na vozovku a na elektrické vedenia. Komplikácie sa očakávajú predovšetkým na strednom Slovensku a na Gemeri a Spiši. Viac o tom, kde koľko snehu napadne, sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd