AKTUÁLNE: Nebezpečné búrky úradujú v Maďarsku. Pri Balatone fúka vietor o sile orkánu

AKTUÁLNE: Nebezpečné búrky úradujú v Maďarsku. Pri Balatone fúka vietor o sile orkánu
Veronika Salayová

Nebezpečný a veľmi silný búrkový systém, ktorý sa v noci sformuloval nad severným Talianskom, aktuálne prechádza naprieč Maďarskom. Prináša najmä veľmi silný vietor, presahujúci rýchlosť 100 km/h. 

Od skorých ranných hodín sa ženie Maďarskom búrkový systém, ktorý sa počas noci sformuloval nad Alpami a následne prešiel cez Rakúsko a Slovinsko.

Aktuálne sa tento systém nachádza v Maďarsku, kde síce zoslabol, no napriek tomu prináša prudký vietor. Búrkový reťazec prechádzal západom a teraz smeruje viac na východ Maďarska. 

Poškodená budova polície

Sprevádza ho búrlivý vietor, ktorý miestami presahuje rýchlosť 100 km/h. V Balatonföldvári dokonca namerali vietor o sile orkánu až 116 km/h, informuje maďarský portál Idókép.

Rýchlosť vetra. Zdroj: Idókép
Rýchlosť vetra. Zdroj: Idókép

Silný vietor úradujúci u našich južných susedov spôsobil aj nemálo škôd. Vo Fonyóde, Kaposvári a Balatonszárszó majú maďarskí hasiči najviac práce.

Vietor poškodil aj viaceré strechy domov a v Kapuvári vietor poškodil aj budovu polície. Hasiči po celom Maďarsku odstraňujú stromy, ktoré blokujú cestu. Tisícky domácností sú ráno bez prúdu. Dobrou správou je, že nie sú hlásené žiadne zranenia. 

Znaky bow echa

Búrky na severovýchode Maďarska vykazujú znaky bow echa, takže v oblasti aktuálne fúka silný nárazový vietor, ktorý bude zrejme páchať škody naďalej.

Búrky postupujú smerom k Slovensku, no naše územie by mali zasiahnuť iba okrajom oblasť juhovýchodu. 

Tento búrkový systém na naše územie prináša najmä lejak a búrky sa objavujú skôr ojedinele v južných oblastiach nášho územia. Situáciu pozorne sleduje ONLINE>>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd