AKTUÁLNE: Necelých 10 km od slovenských hraníc sa vyskytla tromba. Búrky naberú na sile

Dominik Cenkner

Teplé jarné dni vystriedalo v uplynulých hodinách ochladenie spolu so zrážkami. V priebehu sobotného popoludnia sa na Slovensku môžu vyskytnúť aj búrky.

Aj keď naše územie dnes ešte búrky nezaznamenalo, okolité krajiny už áno. Teplejší vzduch, ktorý ešte včera vyháňal teploty na našom území až na hodnotu okolo +22 °C počas nočných hodín vytlačil smerom na východ atmosferický front, ktorý zároveň priniesol zrážky.

Zároveň k nám zo západnej Európy začal prúdiť chladnejší, ale zároveň vlhší vzduch, ktorý má arktický pôvod. Keďže ten prechádza ponad Severné more, tak vzduch sa stáva vlhkým a má určitú mieru nestability. Takýto typ vzduchovej hmoty umožní vývoj početných konvekčných buniek, vrátane búrok s výraznejšími zrážkami a drobnými krúpami.

Búrok nie je veľa a zatiaľ udrelo len niekoľko stoviek bleskov. Ďalšie pribudnú v popoludňajších hodinách.

Búrky na severozápade Maďarska

Niekoľko búrkových jadier sa vyskytlo aj u našich južných susedov, v Maďarsku. Búrky sú tam sprevádzané zosilnením vetra a zrážkami. 

Úhrny však nie sú vysoké. Spadlo tam okolo 10 mm zrážok. S búrkami však musia počítať aj v nasledujúcich hodinách. 

Tromba neďaleko slovenských hraníc

Aj keď maďarské búrky zatiaľ nepredstavujú výraznejšiu hrozbu, predsa len sa obyvatelia dedinky Mohora, ktorá leží len necelých 10 km od slovenských hraníc, vystrašili. Na oblohe totiž spozorovali formujúci sa lievik. 

Ten sa nedotkol zeme. Išlo teda o trombu. Informovala o tom maďarská webová stránka s predpoveďou počasia Időkép.hu.

Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný.

V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. To by už mohlo napáchať aj škody.

Dianie v súvislosti s búrkami nielen na Slovensku, ale aj v ostatných európskych krajinách, sledujeme LIVE v našom ONLINE textovom prenose.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd