AKTUÁLNE: Okrem dažďa na nás padá aj saharský PRACH

AKTUÁLNE: Okrem dažďa na nás padá aj saharský PRACH
Veronika Sádovská

Niektoré časti Slovenska sa dnes zobudili do upršaného rána. Okrem dažďa však dnes nad naše územie zamieril aj prach zo Sahary.

Ďalšia vlna prachu zo Sahary sa už dnes počas noci postupne dostávala nad naše územie. Počas dnešného dňa tu zotrvá aj spolu s dažďom, ktorý ho postupne stiahne z atmosféry na zem.

Upršaný pondelok

Nad Jadranom sa prehĺbila tlaková níž, ktorá počas sa počas týchto dní usadí nad našim územím. Prináša zrážky, ktoré už teraz sú v jednej polovici Slovenska aj výdatné. Počas týchto dvoch dní môže spadnúť až 60 mm zrážok.

 

V pondelok budú výrazné zrážky hlavne západnej polovici nášho územia. Aktuálne postupuje vlna zrážok od juhu stredného Slovenska. Neskôr sa zrážkové pole presunie nad západ územia.

Primieša sa aj saharský prach

Okrem toho ale nad naše územie postúpila vzduchová hmota zo Sahary, ktorá okrem o niečo vyšších teplôt prináša aj prach z tejto najväčšej piesočnej púšte sveta.

Koncentrácia prachu bude na väčšine územia len malá a to na strednom a západnom Slovensku od 1 do 10 mikrogramov na meter kubický, avšak nad východom sa tieto koncentrácie počas dnešného dňa o niečo zvýšia a budú sa pohybovať až do 25 mikrogramov na meter kubický.

Prach nad našim územím v pondelok 11. 3. 2024
Prach nad našim územím v pondelok 11. 3. 2024, forecast.uoa.gr

Keďže najvýraznejšie zrážky očakávame prvá na strednom a západnom Slovensku, bude tam miera znečistenia prachom vzhľadom na jeho nízke koncentrácie menšia.

Avšak pri zrážkach na východe by mohla byť miera znečistenia aj viditeľná. Tam ale očakávame najmenej zrážok, najviac spadne v Košickom kraji a to len do 12 mm. Ten by mal nad východom územia zotrvať až do zajtrajšieho popoludnia.

 

Prach v ovzduší

Výskyt prachu v ovzduší môžeme spoznať aj podľa mierne oranžového sfarbenia oblohy, čo sa pri upršanom a zamračenom počasí dnes asi nepodarí. 

Pozor by si mali ale dávať ľudia s dýchacími problémami hlavne na východe, kde prach ostane väčšinou v ovzduší kvôli slabým zrážkam. Zvýšenie prašnosti vo vzduchu im môže zhoršiť ich problémy.

AK by ste chceli vedieť ako vyzerá predpoveď zrážok, s ktorými na nás bude padať aj saharský prach vo vašom meste, nájdete ju tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd