AKTUÁLNE: Po snežení ďalšie problémy. BRATISLAVU zaplavuje VODA. Vylieva sa Dunaj

Peter Minárik

Po snežení, ktoré zasiahlo aj Bratislavu prichádzajú ďalšie problémy, ktoré už vidieť v Bratislave, kde voda spôsobuje poriadne problémy a Dunaj sa začal vylievať. Hasiči zasahujú na niekoľkých miestach.

Výdatné sneženie v uplynulých hodinách zasiahlo prakticky celé západné a stredné Slovensko a neobišlo ani naše hlavné mesto. Tu najskôr výdatne nasnežilo, no teraz sa začalo prudko otepľovať a teploty vystúpili až nad +10 °C. Sneh sa topí a do toho začalo pršať.

Za uplynulých 24 hodín spadlo v Bratislave a v okolí od 30 do 40 mm zrážok.

Výrazné topenie snehu a zrážky spôsobujú v Bratislave problémy. Voda zaplavuje parkoviská a vylieva sa aj Dunaj, ktorý mieri k 2. povodňovému stupňu.

Bratislava pod vodou

Husté sneženie sa včera večer začalo v Bratislave meniť na výrazný lejak, pričom zrážková intenzita dosahovala viac ako 5 mm. Vplyvom intenzívnych zrážok a topiaceho sa snehu začína voda v Bratislave spôsobovať problémy.

V našom hlavnom meste hlásia niekoľko zaplavených ciest, či parkovísk. Ide predovšetkým o podjazdy, či väčšie plochy, kde nebolo pred oteplením a dažďom odstránený sneh.

Hasiči zasahujú na záchytnom parkovisku v petržalskej časti na Kočánkovej ulici, kde voda zo zrážok a z topiaceho sa snehu zaplavila parkovisko.

foto: DHZo Bratislava - Petržalka
foto: DHZo Bratislava - Petržalka
foto: DHZo Bratislava - Petržalka
foto: DHZo Bratislava - Petržalka

Dunaj prudko stúpa

Výdatné zrážky sa v uplynulých hodinách vyskytli v celom povodí rieky Morava a Dunaj. V Rakúsku a v Nemecku spadlo dokonca viac ako 100 mm zrážok. Takéto výdatné zrážky a topiaci sa sneh sa prejavujú aj na výške Dunaja, ktorý je v Bratislave na úrovni 1. povodňového stupňa a je len 20 cm od 2. povodňového stupňa.

výška Dunaja, zdroj: SHMÚ
výška Dunaja, zdroj: SHMÚ

Zaplavené okolie Dunaja

Dunaj sa začína prejavovať aj na situácii v našom hlavnom meste. Najbadateľnejšia je výška Dunaja na sútoku s Moravou, kde sa rieka vylieva z koryta.

Na sútoku Dunaja s Moravou pod Devínom začína hladina rieky siahať na protipovodňové zábrany. Dunaj, v mestskej časti Devín a Karlova Ves zaplavil už niekoľko chodníkov a hladina vody už zasahuje k hlavnej cyklotrase.

foto: Marek Bereš
foto: Marek Bereš

Dunaj sa nateraz vylieva do otvoreného priestoru a hlavné mesto, ani obyvatelia zatiaľ nie sú v ohrození. Podľa aktuálneho vývoja hydrologickej situácie by totiž hladina Dunaja mala postupne klesať.

Ako to vyzerá v Bratislave si pozrite v našej rozsiahlej fotogalérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd