Počasie bude ešte horšie. Dážď bude výdatnejší a pridajú sa aj BÚRKY

Peter Minárik

Na Slovensku zažívame veľmi upršané počasie, no predpovede naznačujú, že zlepšenia sa tak skoro nedočkáme, práve naopak. Počasie by sa malo ešte viac zhoršiť a priniesť by malo ďalšiu vlnu výdatného dažďa a dokonca aj búrok.

Záver víkendu pokazil príchod tlakovej níže, ktorá dostala meno Benedikt a ktorá od ranných hodín ovplyvňuje počasie na našom území.

Rozširujú sa výdatné zrážky

Od ranných hodín sa od juhozápadu nad naše územie rozširuje výrazné pole zrážok. Najvýdatnejšie zrážky sa aktuálne vyskytujú na západnom Slovensku, kde už napršalo lokálne okolo 20 mm. 

Na západnom Slovensku by však mali zrážky postupne ustávať a celé zrážkové pole sa rozšíri najmä nad severnú a východnú polovicu Slovenska.

Na strednom Slovensku aktuálne napršalo prevažne do 10 mm zrážok a najmenej zrážok spadlo na východe, kde ešte len začína pršať.

V pondelok by zrážkové pole malo ovplyvňovať počasie predovšetkým na severe a východe, kde by mohli do utorkového rána spadnúť desiatky milimetrov zrážok. Zrážky by mali byť zatiaľ pokojné a spadnú prevažne z dažďa. Chystá sa však aj nebezpečnejšie počasie.

Ďalšia tlaková níž prinesie horšie počasie

Nad Jadranom sa začne v priebehu pondelka prehlbovať ďalšia tlaková níž, ktorá prinesie rozsiahle zrážky do mnohých oblastí, vrátane Álp, Talianska, či Balkánu. Tu by mali spadnúť z búrok a výdatných lejakov ďalšie desiatky milimetrov zrážok, ktoré vyvolajú povodne.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok

Počasie sa zhorší aj na Slovensku. Zrážkové pole tejto rozsiahlej tlakovej níže začne v utorok počas dňa ovplyvňovať počasie aj na našom území, no tentoraz to bude trošku iné. Stred tlakovej níže totiž nebude postupovať z Balkánu smerom nad naše územie, ako tomu je teraz, ale tlaková níž bude zostávať nad Jadranom a do našej oblasti bude pumpovať teplý a veľmi vlhký vzduch.

Takáto vzduchová hmota je veľmi labilná a očakáva sa, že sa v nej budú tvoriť početné prehánky a búrky. Naše územie tak okrem dažďa, zasiahnu aj početné búrky, ktoré môžu priniesť najvýraznejšie zrážkové úhrny.

Podľa numerických predpovedných modelov sa najzaujímavejšia situácia očakáva v utorok a v stredu, kedy búrky môžu byť aj výraznejšie. Búrlivo však bude až do konca týždňa.

očakávané zrážky na našom území
očakávané zrážky na našom území

Naše územia čaká ďalšia výrazná vlna zrážok a búrok, ktorá prinesie nové desiatky milimetrov zrážok. Pôda už bude nasýtená a najmä búrky môžu spôsobiť aj lokálne vyliatie vodných tokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd