AKTUÁLNE: Pozor na horách. Hrozí veľké riziko lavín. Situácia sa ešte zhorší

Veronika Sádovská

Snehu na horách pribúda a s ním sa zvyšuje aj riziko pádu lavín. Turistika v horách sa aktuálne vôbec neodporúča. Spolu so snehom úraduje aj vietor. Situácia je už teraz vážna a v nadchádzajúcich dňoch by sa mala zhoršiť.

V uplynulých hodinách napadli na našom území desiatky centimetrov nového snehu a to predovšetkým na horách severného Slovenska. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách napadlo počas uplynulej periódy sneženia viac ako 40 cm snehu.

Aktuálne platí v našich najvyšších pohoriach, v Tatrách, Nízkych Tatrách a v obidvoch Fatrách, tretí stupeň lavínového nebezpečenstva.

Výška nového snehu predstavuje od 20 do 60 centimetrov. Takáto vrstva je pre peší pohyb veľmi nebezpečná a preto sa turistika v horách dnes ani zajtra neodporúča. 

Vo Vysokých a Západných Tatrách stupeň lavínového nebezpečenstva zajtra ešte stúpne na číslo 4. Ide o veľké riziko pádu lavín, mnohé môžu byť spontánne alebo bude stačiť len mierne zaťaženie.

Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení na mnohých strmých svahoch a hrebeňoch. 

Typické pre takéto vysoké nebezpečenstvo je aj uvoľnenie lavíny na diaľku. Predpokladá sa aj zvýšený výskyt samovoľných veľkých až veľmi veľkých lavín. 

Situácia sa ešte zhorší

Snežiť by malo aj naďalej. V nadchádzajúcich dňoch pribudne od 50 do 90 centimetrov nového snehu. Keďže ide o čerstvú vrstvu, tá bude veľmi náchylná na uvoľnenie, pretože ešte nie je dobre previazaná so zvyšnými vrstvami.

Problém bude robiť aj previaty sneh na hrebeňoch, ktorý vznikol v dôsledku pôsobenia silného vetra. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd