AKTUÁLNE: Pred nami je to najhoršie. Na Slovensko sa ženie bow echo z Česka. Búrky lámu stromy

AKTUÁLNE: Pred nami je to najhoršie. Na Slovensko sa ženie bow echo z Česka. Búrky lámu stromy
Peter Minárik

Ešte v ranných hodinách sa nad Nemeckom vytvoril rozsiahly búrkový systém. Ten postúpil z Bavorska cez Česko, kde nabral na intenzite. Búrkový systém dal do pozoru hasičov a teraz sa ženie smerom nad naše územie, kde dorazí už čoskoro.

Našou oblasťou sa aktuálne ženú veľmi silné búrky, ktoré dávajú do pozoru záchranárov a hasičov. Prvé silné búrky udreli aj na našom území a to predovšetkým na východe. Tu však už búrky zoslabli a vyskytuje sa predovšetkým dážď.

Na našom území dnes udrelo zatiaľ niečo okolo 3000 bleskov, pričom prevažná časť bleskov udrela na severe a východe. Búrky na východe napáchali škody, v podobe vytopených záhrad a niekoľkých zaplavených ciest. Teraz sa však vyskytuje už len pokojný dážď, ktorý prináša príjemné ochladenie po vlne silných búrok.

Ako sme však spomínali už v niekoľkých článkoch, tak vo večerných hodinách hrozí, že západné Slovensko zasiahne druhá vlna búrok, ktorá bude ešte intenzívnejšia a predpovede sa zjavne napĺňajú. Silné búrky sú už za našimi hranicami a mieria na Slovensko.

Rúti sa na nás búrkový systém

Od rána je zaujímavý pohľad na vývoj búrok v oblasti Nemecka. Tu sa sformoval silný búrkový systém, ktorý postúpil celým Bavorskom a počas jeho prechodu priniesol nárazy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h.

Tento výrazný búrkový systém sa na poludnie dohnal do Česka, kadiaľ sa aktuálne presúva. Stále je prekvapujúca jeho intenzita. Tento systém totiž pri svojom postupne stále naberá na intenzite a pomaly, ale iste mieri nad Slovensko, kde dorazí už čoskoro.

takto vyzerá búrkový systém, ktorý sa ženie nad naše územie
takto vyzerá búrkový systém, ktorý sa ženie nad naše územie

Bow echo postúpi nad Slovensko

Búrkový systém, ktorý sa aktuálne rúti od západu na Slovensko prináša bow echo. Bow echo má svoj charakteristický tvar, a to tvar prehnutého luku, ktorý je možné zreteľne vidieť na radare. Hovoríme o ňom vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Bow echo je nebezpečný najmä tým, že dokáže produkovať silné priame vetry a príležitostne aj tornáda. Tento jav je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy.

Podľa najaktuálnejších predpovedí sa po 19:00 doženie tento búrkový systém aj na Slovensko. Búrkový systém vstúpi do oblasti Záhoria a preženie sa takmer celým západným Slovenskom. Pri svojom postupe bude búrkový systém nebezpečný predovšetkým prudkým nárazovým vetrom, ktorý môže páchať aj škody.

Silné búrky dali do pozoru hasičov vo viacerých okresoch v Česku, kde búrky lámali stromy.