AKTUÁLNE: Slovensko má pred sebou veľmi búrlivé hodiny. Búrky hrozia vo dne aj v noci. Toto nás čaká

AKTUÁLNE: Slovensko má pred sebou veľmi búrlivé hodiny. Búrky hrozia vo dne aj v noci. Toto nás čaká
Peter Minárik

Vonku to tak ešte nevyzerá, no pred nami je veľmi nepriaznivé počasie. Príliv vlhkého a teplého vzduchu totiž spôsobí mimoriadne vhodné podmienky pre búrky, ktoré budú v nadchádzajúcich dňoch intenzívne. Búrky budú aj páchať škody.

Zatiaľ na našom území prevláda relatívne pokojné počasie, no to sa už čoskoro výrazne zmení. Pred nami je séria búrok, ktorá prinesie na naše územie aj problémy.

Niektorí už možno cítite, že sa vám lepí oblečenie na kožu a na pocit sa ťažšie dýcha. Je to spôsobené tým, že do našej oblasti začal prúdiť teplejší a vlhší vzduch a práve tento vlhký vzduch spôsobuje, že je vonku dusno.

Dusno je však meteorologické vyjadrenie toho, že parciálny tlak nasýtenia vodnej pary stúpol už na vysokú hodnotu. Takéto dusné počasie nielenže je nepríjemné na pocit, no doslova je ako stvorené pre výskyt výrazných búrok, s ktorými treba počítať v nadchádzajúcich dňoch na našom území.

Búrky budú každodenné

V noci sa nad naše územie nasunie rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinesie ešte výraznejšiu vlhkosť. Na viacerých miestach bude pršať, no problémy prídu až popoludní. To sa už začne prejavovať to, čo nás čaká minimálne celý tento týždeň.

Vo vlhkom vzduchu sa počas popoludnia začnú tvoriť početné prehánky a búrky. V utorok je ich najvyššia pravdepodobnosť na západnom Slovensku, na južnom Slovensku a v oblasti krajného východu. Od stredy však búrky naberú na intenzite.

Zatiaľ čo ráno a dopoludnia môže byť ešte pomerne pokojné počasie, no už okolo poludnia bude dochádzať k výraznej tvorbe kopovitej oblačnosti a k početným búrkam. Takto to bude vyzerať každý deň až do konca týždňa. Búrky sa začnú tvoriť okolo poludnia a zaniknú až večer.

Intenzívnu búrkovú činnosť možno vidieť aj vo videoanimácii numerického modelu ECMWF. Na takomto vývoji sa však aktuálne zhodujú všetky numerické modely.

Slovensko tak rozhodne nečakajú príjemné letné dni. Vyskytovať sa budú početné búrky, ktoré prinesú desiatky tisíc bleskov a môžu prinášať aj problémy.

Búrky budú páchať škody

Situácia v nadchádzajúcich dňoch sa bude mať tak, že búrky, ktoré sa budú na našom území vyskytovať budú nebezpečné predovšetkým tým, že nebudú poháňané dynamikou.

Znamená to teda, že búrky budú skôr stacionárnejšieho charakteru. V praxi to bude vyzerať tak, že búrka môže nad danou lokalitou pomerne rýchlo vzniknúť a bez výraznejšieho postupu môže zotrvať aj niekoľko desiatok minút, či dokonca v prípade jej regenerácie, čo bude pomerne časté aj niekoľko hodín.

Takáto správanie búrok je nebezpečné tým, že hrozia prívalové povodne. Riziko prívalových povodní bude stúpať ku koncu týždňa spolu s tým, ako začnú byť jednotlivé oblasti už zrážkovo nasýtené.

Nadchádzajúce dni preto buďte opatrní a dajte si pozor na prípadne prívalové povodne, ktoré hrozia na celom našom území.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd