AKTUÁLNE: Snehová kalamita zasiahla Slovensko. Dopravu paralyzuje husté sneženie

Dominik Cenkner

Teplý front, ktorý v okolitých krajinách ovplyvňoval počasie už počas dopoludňajších hodín, už naplno úraduje aj na Slovensku. Prináša so sebou miestami aj husté sneženie, čo komplikuje situáciu najmä na cestách.

Spomínaný teplý front, ktorý je spojený so snežením, už od dopoludňajších hodín ovplyvňoval počasie u našich susedných krajinách. Nad naše územie sa začal pomaly dostávať popoludní.

V týchto chvíľach už ovplyvňuje počasie na väčšine nášho územia. Okrem krajného západu, niektorých oblastí na juhu a východe Slovenska, priniesol teplý front sneženie, ktoré je miestami aj výdatnejšie.

Sneženie v kombinácii so silnejúcim vetrom už tradične spôsobuje problémy na cestách. Viaceré úseky sú buď úplne neprejazdné, alebo prejazdné len pre osobné automobily.

Kritická situácia na cestách

S pribúdajúcim časom sneží na väčšine nášho územia, čo sa prejavuje najmä na cestách. Problémy hlásia aj vodiči v Bratislave, či v okolí Šamorína.

Skrížené kamióny sú na ceste za Ladzanmi v smere do Žembroviec, za Opavou v smere od Plášťoviec, v stúpaní na Fačkov z Prievidze (úsek prejazdný len pre osobné autá), či medzi Kraľovanmi a Párnicou (úsek neprejazdný).

Problémy sú už niekoľko hodín na horskom priechode Donovaly, ktorý je pre husté sneženie a skrížené kamióny neprejazdný.

Z ciest hlásite množstvo dopravných nehôd, zdroj: facebook.com/@KRPZZA
Z ciest hlásite množstvo dopravných nehôd, zdroj: facebook.com/@KRPZZA

V popoludňajších hodinách došlo aj k vážnejšej dopravnej nehode dvoch osobných áut s kamiónom za Párnicou v smere do Veličnej. Aj tento úsek je neprejazdný.

Husté sneženie pritom naplno zamestnáva cestárov. Tí nemôžu byť všade a zrejme aj preto si pozor na neupravené cesty dajte najmä v Žilinskom kraji, ale aj na R1 medzi Žiarom nad Hronom a Nitrou, či v okolí Kežmarku a Vysokých Tatier, kde navyše úraduje aj silný nárazový vietor.

Sneženie ustane až ráno

Najintenzívnejšie sneženie sa na našom území očakáva medzi 15:00 až 20:00. Počas nočných hodín sa postupne rozprší aj na ďalších miestach západného Slovenska. Spôsobí to teplejší vzduch, ktorý sa bude natláčať nad naše územie bude natláčať teplejší vzduch.

Ten potom bude dvíhať hranicu sneženia. Sneženie by malo ustávať v ranných hodinách. Do rána napadne najviac snehu v Trenčianskom, v Žilinskom a na západe Banskobystrického kraja a to aj viac ako 10 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd