AKTUÁLNE: Sneženie pokrýva Slovensko, no bude ešte horšie. Popoludní nás čakajú zlé správy

Peter Minárik

Dnes nás čaká výrazné zhoršenie počasia. Pripraviť sa totiž treba na porciu snehovej nádielky a väčšie problémy dorazia na naše územie v priebehu dnešného popoludnia, kedy sa postupne rozfúka veľmi silný vietor, ktorý môže páchať škody. Nepriaznivé správy nás čakajú popoludní, kedy dôjde k výraznému zhoršeniu počasia.

V skorých ranných hodinách začalo na našom území výrazne snežiť. V uplynulých hodinách sa nad Rakúskom nachádzalo rozsiahle zrážkové pole, ktoré do severných regiónov prinieslo viac ako meter nového snehu v priebehu 24 hodín. V Rakúsku sa prudko zvýšilo lavínové nebezpečenstvo a doprava na viacerých miestach skolabovala.

Uzavreté sú stále mnohé cesty, no aktuálne sa už nad Rakúsko nasunul teplejší vzduch, ktorý po vlne výdatného sneženia prináša prudké oteplenie. Salzburg, či Viedeň hlásia aktuálne až +7 °C.

Toto rozsiahle zrážkové pole sa počas uplynulej noci dostalo až nad naše územie a dokonca snežilo aj v Bratislave a ráno sa tu nachádzal poprašok snehu, ktorý ako to už býva zvykom, stihol narobiť niekoľko dopravných komplikácii.

Aktuálne sa už na západe v oblasti Záhoria, či v Bratislave menia zrážky na kvapalné, keďže dochádza k otepľovaniu. Na zvyšku západného Slovenska však pri teplotách slabo pod nulou stále sneží a snežiť začalo už aj na strednom Slovensku.

Sneženie by v nadchádzajúcich hodinách malo nabrať na intenzite. Na západe sa popoludní taktiež zmenia zrážky na kvapalné, avšak na strednom a východnom Slovensku bude snežiť až do zajtra a na severe stredného Slovenska, v Žilinskom kraji bude snežiť trvalejšie a výdatnejšie, čo v kombinácii s ďalším nebezpečným poveternostným javom, ktorý mieri na naše územie ešte viac zhorší situáciu.

Na severe ďalšia kalamita

Počas popoludnia by sneženie v oblasti stredného Slovenska malo nabrať na sile, pričom môže snežiť s intenzitou až 3 cm za hodinu. Takéto výdatné sneženie, ktoré by vplyvom vlhkosti malo byť aj husté bude pomerne rýchlo vytvárať výraznú snehovú nádielku.

Do večerných hodín by malo na našom území, s výnimkou spomínaného západu napadnúť do 10 cm čerstvého snehu, a tak sa treba pripraviť na zhoršenie situácie.

Najviac snehu napadne v Trenčianskom, v Žilinskom kraji a na severe Banskobystrického kraja, kde by mohlo napadnúť až do 20 cm snehu.

Na severe, v Žilinskom kraji však snežiť neprestane ani v sobotu. Sneženie by malo byť trvalejšie a do sobotňajšieho večera sa očakáva až okolo 35 cm nového snehu, no na Orave môže napadnúť až 50 cm.

Problémy prídu v kombinácii s vetrom

Počas dnešného popoludnia začne na našom území silnieť aj vietor, ktorý bude postupne dosahovať v nižších polohách nárazy o sile víchrice, na horách až o sile orkánu.

Vietor by mal začať páchať aj škody a keďže na strednom a východnom Slovensku bude aj snežiť, tak hrozí snehová fujavica, ktorá prinesie ešte väčšie problémy.

Popoludní nás tak čaká výrazné zhoršenie situácie a zlé správy budú prichádzať z viacerých regiónov Slovenska. Viac o situácii kedy a kde sa rozfúka a koľko snehu napadne nájdete na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd