AKTUÁLNE: Sneženie zasypáva Rakúsko a cesty sú uzavreté. Dajte si pozor na snehovú KALAMITU

AKTUÁLNE: Sneženie zasypáva Rakúsko a cesty sú uzavreté. Dajte si pozor na snehovú KALAMITU
Veronika Salayová

Naši susedia aktuálne čelia veľkému náporu snehu. Ťažký mokrý sneh zasypáva rakúske cesty a láme konáre stromov, v dôsledku čoho dochádza k prerušeniu dodávok elektrickej energie. 

Zatiaľ čo niektorých ľudí potešil pohľad na novú snehovú nádielku, mnohých vodičov nahnevala dnešná premávka v Rakúsku. Zasnežená diaľnica A 2 medzi Steinbergom a Packsattelom spôsobila zápchy v oboch smeroch a mnoho áut dnes uviazlo na L 104 z Breitenauerstraße medzi Straßegg a Gasen.

Klzká vozovka spôsobila dokonca aj dopravné nehody. Po nehode kamióna musela byť zriadená úplná uzávierka medzi mestami Fresing a Gleinstätten na B 74 Sulmtal Straße. Strom, ktorý spadol pod váhou snehu, zasiahol idúce nákladné auto medzi Heimschuh a Großklein. Vozidlo odhodilo do priekopy a slovinský vodič sa ľahko zranil, uviedla v utorok polícia.

Pre riziko ďalšieho pádu stromov zostala B74 nateraz uzavretá pre všetku dopravu. Doprava bude presmerovaná cez L 674 a L 661. Uzávierka trvá do popoludnia.

 

Medzi Kreuzwirtom a Vorau bola pre nehodu uzavretá aj cesta L 405. Na B 77 Gaberl Straße boli popadané stromy na ceste pri Krenhofe. A väčšia opatrnosť stále platí pre kamióny, pre ktoré na viacerých úsekoch platia zákazy. Rakúsky energetici hlásia, že bez prúdu je dnes 3 400 domácností. 

V Rakúsku bude výdatne snežiť aj naďalej

Podľa očakávaní, v niektorých častiach Rakúska nasnežilo aj v nížinách, pričom v niektorých rakúskych oblastiach naďalej výrazne sneží. Napríklad na juhu Rakúska sa už nahromadilo vyše 30 cm čerstvého snehu. 

Od Dolného Korutánska až po južné Dolné Rakúsko aktuálne prší a od nadmorskej výšky približne 600 m sneží, rovnako tak výdatne sneží aj v Alpách. Podvečer sa zrážky opäť rozšíria na takmer celé územie Rakúska a snehu výrazne pribudne.

akumulácia snehu v Rakúsku
akumulácia snehu v Rakúsku, zdroj: Skywarn Austria
 

Vzhľadom na vysokú intenzitu zrážok môže hranica sneženia dnes večer klesnúť na približne 400 m n. m. Do zajtrajšieho rána vo vyšších polohách pribudne 20 cm snehu a v Karawankene alebo v oblasti Grazer Bergland až do 50 cm nového snehu.

 


 V Dolnom Korutánsku, Steiermarku a južnom Dolnom Rakúsku môže napadnúť 5 až 15 cm čerstvého snehu. Vzhľadom na kolísajúcu hranicu sneženia nie je celkom isté, koľko snehu pribudne v nížinách. Opatrnosť je však najmä v stredných a vyšších polohách nevyhnutná!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd