AKTUÁLNE: Tragédia v Alpách. Dvaja Česi prišli o život kvôli rozvodnenej rieke

AKTUÁLNE: Tragédia v Alpách. Dvaja Česi prišli o život kvôli rozvodnenej rieke
Veronika Salayová

Vo francúzskych Alpách došlo k veľkej tragédii. Dvaja Česi prišli o svoj život pri nehode raftu na rozvodnenej rieke. 

Dvaja českí občania prišli v pondelok o život pri nehode raftu vo francúzskych Alpách, informovala stanica BFM TV a ČTK to následne potvrdilo české ministerstvo zahraničia.

Prvá obeť bola vyhlásená za mŕtvu na mieste, druhá obeť zomrela v nemocnici. Podľa ďalších francúzskych médií mali obaja okolo 60 rokov.

„Môžeme potvrdiť úmrtie dvoch českých občanov vo Francúzsku. Náš zastupiteľský úrad v Paríži je v kontakte s rodinou obetí a poskytuje konzulárnu asistenciu,“ povedal pre ČTK hovorca českej diplomacie Daniel Drake.

Ako k nehode Čechov v Alpách došlo?

Nehoda sa odohrala v pondelok krátko po 14.30 h. Dva rafty, z ktorých na každom podľa televízie išlo päť Čechov, schádzali rieku Guil v oblasti obce Château-Ville-Vieille, keď sa kvôli silnému prúdu a vysokému stavu vody prevrátili. Pasažieri prvého člna vyviazli bez zranení, v druhom však prišli o život dvaja ľudia.

 

Podľa BFM TV mal jeden muž pri príchode záchrannej služby zástavu srdca a dychu. Na mieste bol vyhlásený za mŕtveho. Ďalšia žena bola vytiahnutá z vody s veľmi slabým pulzom a prevezená do nemocnice v Briançone, kde však okolo 17:30 h zomrela.

Podľa polície v departemente Hautes-Alpes boli člny na začiatku sezóny zle prispôsobené prietoku Guilu a neboli pod dohľadom. Polícia začala vyšetrovanie nehody, aby objasnila okolnosti tragédie.

Smrtiaci začiatok raftovej sezóny

Podľa televízie France 3 išlo o štvrtú nehodu na divokej vode počas zhruba jedného a pol týždňa v južných Alpách. Tento smrtiaci začiatok sezóny je spôsobený predovšetkým veľmi silnými prietokmi v riekach.

Minulý pondelok prišiel o život 73-ročný Ír, ktorý sa na rieku vydal na kajaku. Nasledujúci deň bol v rieke Durance medzi mestami Briançon a Le Villaret nájdený mŕtvy anglický kajakár, ktorý sa zúčastnil skupinového výletu. V nedeľu potom na rieke Gyr blízko priehrady Vallouisa zomrel 62-ročný kajakár.

 

Rieky sú rozvodnené z výdatných zrážok

Minulý týždeň preto varoval prezident národného zväzu profesionálnych sprievodcov na kanoe a pridružených disciplínach Thomas Pascal vodákmi pred ťažšími podmienkami na riekach.

 

Rekordné snehové zrážky v horskom masíve Écrins a na talianskych hraniciach, výdatné dažde a neskoré topenie ľadu spôsobili, že rieky v oblasti sú nebezpečnejšie ako obvykle.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd