AKTUÁLNE: Tvoria sa prehánky a BÚRKY a zároveň sa nad Slovensko začína vracať zima

AKTUÁLNE: Tvoria sa prehánky a BÚRKY a zároveň sa nad Slovensko začína vracať zima
Peter Minárik

Na našom území sa na viacerých miestach tvoria prehánky a začínajú sa tvoriť aj prvé búrky, ktoré veštia blížiace sa ochladenie. Už teraz sa začalo ochladzovať, pričom ochladzovanie bude čoraz intenzívnejšie a to naplno pocítime večer, kedy sa môže vrátiť sneženie ale aj mrazy.

Do našej oblasti začal práve v týchto chvíľach zatekať veľmi chladný vzduch, ktorý sa prejavuje aj na aktuálnych teplotách. Zatiaľ čo na západnom a južnom Slovensku sa aktuálne teploty pohybujú ešte medzi +10 až +15 °C, tak v oblasti severného Slovenska sa už ochladzuje a na väčšine územia sa pohybujú teploty pod +5 °C. Na Orave je dokonca tesne nad nulou.

Tvoria sa prvé búrky

Zatekanie studeného vzduchu sa prejavuje aj na zrážkovej činnosti v našej oblasti. Na viacerých miestach sa tvoria prehánky, pričom nad susedným Maďarskom pozorovať aj významnú búrkovú činnosť.

aktuálne blesky nad Európou
aktuálne blesky nad Európou, zdroj: Blitzortung

Nad Budapešťou sa aktuálne vyskytuje najintenzívnejšia búrka, ktorá už stihla priniesť desiatky bleskových výbojov. Na našom území sme nezaznamenali ešte žiaden blesk. To sa však môže počas popoludnia zmeniť. Najvyššie riziko búrok je v južných okresoch Slovenska.

 

Pred nami je citeľné ochladenie a mrazy

V nadchádzajúcich hodinách sa treba pripraviť na to, že príliv chladného vzduchu do našej oblasti sa bude ďalej zintenzívňovať a spolu s tým začnú teploty padať smerom nadol.

Do rána by na viacerých miestach nášho územia mali teploty poklesnúť pod hranicu +5 °C a na severnom Slovensku sa teploty dokonca dostanú pod nulu.

 

 

 

V ranných hodinách by malo mrznúť v oblasti Kysúc, Oravy, Liptova, Spiša a na severovýchode Slovenska.

Spolu s ochladzovaním sa však treba pripraviť aj na pokles hranice sneženia. Hranica sneženia bude klesať na zhruba 500 metrov a v ranných hodinách sa tak môžu sfarbiť do biela horské oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd