AKTUÁLNE: V Česku sa objavilo TORNÁDO. Bralo trampolínu aj kamene. Pozrite si autentické video

Veronika Salayová

Búrky sa naplno rozbiehajú aj u našich susedov, kde dnes poobede bolo pozorované slabšie tornádo. Podľa svedka zdvihlo zo zeme trampolínu aj kamene. Autentické video zachytáva kontakt tornáda so zemou.

Dnešok opäť v našej oblasti praje tvorbe prehánok a búrok. Búrlivo je nielen na Slovensku, ale úradujú aj v Česku, kde udrelo už vyše 1 000 bleskových výbojov. 

Vo Valtířove pri českom meste Ústí nad Labem sa krátko po 17.00 hod. objavilo slabšie tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Podľa nich mohlo dôjsť k slabšiemu tornádu. Podľa radarových údajov čas sedí s prechodom línie prehánok, avšak bez bleskovej aktivity.

 
 

Tornádo sa objavilo v obývanej oblasti

Podľa vyhlásení svedkov sa zdá, že išlo o veľmi slabé tornádo s krátkym trvaním. Jeden svedok však uviedol, že tornádo zo zeme zdvihlo trampolínu aj kamene. Pri výskyte tornáda sa podľa dostupných informácií nikto nezranil. 

tornádo vo Valtířove
tornádo vo Valtířove, Foto: Raduš Fabiánová

 

Najprv sa nad obcou vytvorila tromba, čo je je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Tromba rotuje, no sama o sebe je neškodná.

 

Ak však zmohutnie, smeruje nadol a dotkne sa povrchu zeme, hovoríme už o tornáde. Tento druh víru má už veľký potenciál páchať škody, najmä ak zasiahne obývanú oblasť, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Išlo teda pravdepodobne iba o slabé tornádo, pričom tento vír, našťastie, nemal dostatok energie páchať škody väčšieho rozsahu.

Toto je zrejme prvé tohtoročné tornádo, ktoré bolo pozorované v našej oblasti. Tornáda sa v strednej Európe objavujú, no zväčša sú slabšie. Výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, je tornádo z Moravy z 23. júna 2021. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd