AKTUÁLNE: V našej oblasti zosadlo tornádo, ktoré páchalo aj škody

AKTUÁLNE: V našej oblasti zosadlo tornádo, ktoré páchalo aj škody
Veronika Salayová

Dnes poobede zosadlo v našej oblasti tornádo, ktoré zasiahlo obývanú oblasť a páchalo aj menšie škody. 

Dnešné búrky v našej oblasti síce nie sú zatiaľ príliš intenzívne, no priniesli jeden z najnebezpečnejších javov vôbec, a to tornádo, ktoré zosadlo u našich susedov.

V obci Lubná pri Poličke v Českej republike zosadlo dnes okolo 12:30 hod. tornádo, ktoré sa podarilo aj natočiť na video.

Predbežný odhad intenzity podľa dokumentácie zodpovedá tornádu intenzity F0 až F1, informuje Czech Thunderstorm Research Association.

Síce tornádo ešte nie je oficiálne potvrdené, škody a svedectvá hovoria jasne − ku kontaktu so zemou došlo. Aj keď tornádo zosadlo v obývanej oblasti, k zraneniam tentokrát, našťastie, nedošlo.

Škody sú síce menšie a prevažne ide o poškodené strechy, na ktorých vietor rozhádzal škridle, a silný vietor poškodil aj plot pri jednom z domov.

Na Slovensku iba tromby

Počas včerajšieho dňa zosadlo tornádo aj v Maďarsku, o čom sme vás informovali. Na Slovensku sa počas týchto búrkových dní objavilo viacero tromb, ale ku kontaktu so zemou ani v jednom prípade nedošlo.

Aj dnes sme ich pozorovali najmenej dve − jednu pri Vrábľoch a druhú pri Poprade. O trombe totiž hovoríme, keď sa lievik nedotkne zeme a je v podstate úplne neškodný.

Avšak ak dôjde ku kontaktu zo zemou, už nehovoríme o trombe, ale o tornáde, ktoré pácha škody, ak zasiahne obývanú oblasť, tak ako to bolo aj v tomto dnešnom prípade.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd