AKTUÁLNE: V Poľsku došlo k ZEMETRASENIU. Pod zemou je uväznených 40 baníkov

AKTUÁLNE: V Poľsku došlo k ZEMETRASENIU. Pod zemou je uväznených 40 baníkov
Veronika Salayová

V Poľsku prebieha náročná záchranná akcia. Dnes ráno došlo k zemetraseniu, pri ktorom sa prepadla baňa aj s približne 60 baníkmi. 

K silnému otrasu došlo dnes o 8.16 h ráno v poľskej uhoľnej bani Rydultowy, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Českom.

V hĺbke 1 200 metrov došlo pod zemou k silnému zemetraseniu. V okolí bolo 68 baníkov, pričom väčšina z nich aktuálne stále čaká na záchranu v podzemí.

Niekoľkých baníkov sa už podarilo zachrániť, 10 z nich je hospitalizovaných, s dvomi nie je žiadny kontakt, čo je veľmi znepokojujúce.

 

Dvaja baníci nekomunikujú

Pred 11.00 h vytiahli 15 baníkov a 10 z nich je v nemocniciach. Ostatní zdravotné ošetrenie nepotrebovali. Informácie poskytla Aleksandra Wysocka-Siembiga, hovorkyňa bane Rydułtowy pre TVN 24. Tá zároveň vylúčila výbuch metánu.

 

Išlo o zemetrasenie strednej veľkosti , pričom epicentrum otrasu sa nachádzalo v blízkosti miesta, kde sa vŕta prípravný výkop.

Podľa riaditeľa záchrannej služby v Katoviciach Lukasza Pacha sú zranení baníci v stabilizovanom stave. Na mieste aktuálne pracuje viac ako desať tímov banských záchranárov.

Predošlé nešťastia v uhoľnej bani

Rydultowy je jedným z najstarších uhoľných baní v Hornom Sliezsku, nachádza sa 15 kilometrov od hraníc s Českom a 30kilometrov severovýchodne od Ostravy. Prevádzka začala už v roku 1792.

V súčasnej dobe zamestnáva vyše 2 000 baníkov. Už v minulosti sa v ňom odohralo banské nešťastie, v roku 2020 zomrel 46-ročný baník kvôli uvoľneniu horniny z banského stropu a o rok skôr zahynul pri otrase 44-ročný banský pracovník, píše Onet.

 

Poľsko, ktoré je z veľkej časti energeticky závislé od uhlia, zažilo v posledných rokoch niekoľko banských nešťastí. Tento rok v máji prišli o život dvaja baníci pri otrase na bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd