AKTUÁLNE: Vyše 1000 zemetrasení za 12 hodín. Na Islande prebieha seizmický roj

Veronika Salayová

Na Islande aktuálne prebieha seizmický roj, počas ktorého zaznamenali za posledných 12 hodín vyše 1 000 zemetrasení. Vedci dokonca prišli s názorom, že celý islandský polostrov môže byť jednou veľkou sopkou. 

V oblasti pohoria Fagradalsfjall na islandskom polostrove Reykjanes aktuálne prebieha seizmický roj. Prvé zemetrasenia sa objavili počas utorka a odvtedy sa ich počet zvýšil na vyše 1 000 a počet otrasov naďalej pribúda.

Zem sa trasie takmer nepretržite

Väčšina otrasov dosahujú menšiu magnitúdu, no objavujú sa aj silnejšie zemetrasenia. Islandský meteorologický úrad (IMO) dnes predpoludním ohlásil zemetrasenie s magnitúdou 4,3 na Islande neďaleko Reykjavíku, v hlavnom meste Reykjavíkurborg. 

Následne sa v rovnakej oblasti objavilo ešte silnejšie zemetrasenie, ktoré dosiahlo silu 4,8 magnitúdy a hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 4 km. 

Na základe predbežných seizmických údajov zemetrasenie pravdepodobne pocítilo veľa ľudí v oblasti epicentra. Zemetrasenie značné škody nespôsobilo, ale svedkovia hlásili padajúce predmety z políc, rozbité okná a pod.

Otrasy cítili vo Vogare, ktoré sa nachádza 9 km od epicentra, a slabé otrasy pocítili aj obyvatelia v Grindaviku, 17 km od epicentra. 

Môže nastať ďalšia erupcia

Seizmický roj môže podľa vulkanológov viesť k erupcii sopky. Najpravdepodobnejším miestom ďalšej erupcie bude pohorie Fagradalsfjall. 

Podľa správ na Rúv News bola na polostrove Reykjanes objavená magma v značnej hĺbke. Táto magma sa aktívne snaží dostať na povrch, no zatiaľ sa jej to nepodarilo.

Odborníci sa na základe údajov GPS začínajú prikláňať k možnosti, že celý polostrov Reykjanes môže byť jednou veľkou sopkou, siahajúcou od Hengill po Eldey alebo Eldeyjarboða. Na to, aby sa to potvrdilo, treba ešte ďalšie vedecké výskumy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd