AKTUÁLNE: Významné kresťanské pútnické miesto zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum bolo pri Lurdách

AKTUÁLNE: Významné kresťanské pútnické miesto zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum bolo pri Lurdách
Veronika Salayová

Dnes krátko predobedom zasiahlo jedno z najväčších pútnických miest v Európe pomerne silné zemetrasenie s magnitúdou 4,4. Epicentrum bolo len kúsok od Lúrd. 

Dnes o 11.23 h nastalo pomerne silné zemetrasenie v epicentrom pri Lurdách vo Francúzsku. Epicentrum nastalo približne 8 km od posvätného miesta a asi 4 km od mesta Bagnères-de-Bigorre. 

Zemetrasenie v tejto lokalite dosiahlo silu 4,4 magnitúdy, ako uvádza Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Obyvatelia, ale aj pútnici otrasy pocítili a poriadne ich vystrašili. 

Svedkovia pocítili zemetrasenie v okruhu až 100 km od epicentra, pričom najviac hlásení prichádzalo práve z Lúrd. Škody ani zranenia podľa dostupných informácií zaznamenané neboli. 

zaznamenané svedectvá zemetrasenia
zaznamenané svedectvá zemetrasenia, zdroj: EMSC

 

 


V tejto lokalite sa síce zemetrasenia neobjavujú často, ale z času na čas sa v okolí Lúrd objaví slabšie zemetrasenie. Oblasť je totiž náchylná na slabé zemetrasenia, zväčša dosahujú magnitúdu do 2,0.

Lurdy − posvätné miesto kresťanov

Lurdy patria k najvýznamnejším kresťanským pútnickým miestam v Európe. Denne sem prídu stovky veriacich a pútnikov nielen z Európy, ale aj z celého sveta.

Zdraví aj chorí sem prichádzajú s cieľom uzdraviť svoju dušu, naplniť sa pokojom a posilniť sa vo viere. Toto miesto má podľa mnohých veľmi duchovnú atmosféru, prináša pokoj a uzdravenie tela i duše. 

Biskup Laurence 18. januára 1862 vydal dekrét, v ktorom v tejto oblasti priznal zjaveniam nadprirodzený charakter, a potvrdil, že zjavenia sú pravé a veriaci im môžu veriť.

 

Odvtedy sú Lurdy jedny z najvýznamnejších a aj najobľúbenejších pútnických miest na svete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 7 °C
Vít
Zajtra
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Pondelok
Prehánky, búrky
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno
30 °C / 11 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alfréd
Štvrtok
Búrky
32 °C / 13 °C
Valéria
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd