AKTUÁLNE Z TAIWANU: Zemetrasenie zničilo 97 budov, 77 ľudí je stále uviaznutých v budovách

Veronika Salayová

Podľa taiwanských úradov je aktuálna bilancia po mimoriadne silnom zemetrasení nasledovná: 4 obete, 700 zranených, 77 ľudí je uviaznutých v budovách a 97 zrútených alebo vážne poškodených budov, ktoré sa v veľkou pravdepodobnosťou zrútia. 

Zemetrasenie s magnitúdou 7,4 zasiahlo Taiwan o 7:58 miestneho času, 18 kilometrov južne od mesta Hualien v hĺbke 34,8 kilometra, uvádza US Geological Survey.

Mimoriadne silné otrasy podľa Národnej požiarnej agentúry (NFA) poškodili 97 budov po celom ostrove. Približne polovica poškodených budov sa podľa miestnych predstaviteľov nachádza v okrese Hualien, neďaleko epicentra zemetrasenia.

Spolu 26 budov v okrese sa úplne zrútilo, no desiatky sú naklonené a hrozí im zrútenie, uviedol na stredajšej tlačovej konferencii sudca okresu Hualien Hsu Chen-wei.

 

Najmenej 77 ľudí je uväznených na celom Taiwane po silnom zemetrasení a aktuálne sú oficiálne potvrdené 4 obete zemetrasenia a viac ako 700 zranených. Je pravdepodobné, že počet obetí po pátracích a záchranných akciách bude ešte narastať.

Intenzívne pátracie akcie

Obyvatelia troch budov boli bezpečne evakuovaní, zatiaľ čo pátracie a záchranné operácie pokračujú v deväťposchodovej budove Uranus, ktorá sa po zrútení prízemia nakláňa doprava. 

Z tejto budovy doteraz zachránili 22 ľudí, pričom stále prebiehajú snahy kontaktovať jedného zostávajúceho obyvateľa, uvádza Národná požiarna agentúra.

Aktuálne je viac ako 91 000 domácností bez elektriny, informuje taiwanské ústredné pohotovostné veliteľské centrum. Okrem toho došlo aj k viacerým masívnym zosuvom pôdy vo viacerých častiach Taiwanu. 

 

Po zemetrasení nasledovalo niekoľko silných otrasov s otrasmi po celom ostrove vrátane Taipei. V nasledujúcich dňoch sa očakávajú viaceré dotrasy s magnitúdou až 7.

 Podľa taiwanskej centrálnej správy počasia ide o najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd