Aký bude nasledujúci týždeň? Počasie by malo byť turbulentné

Aký bude nasledujúci týždeň? Počasie by malo byť turbulentné
Peter Minárik

Do konca apríla zostávajú posledné dva dni a počasie naznačuje, že prelom mesiacov prinesie letné počasie. Čo nás však čaká v prvé májové dni? Vývoj počasia nateraz naznačuje spočiatku turbulentné počasie s pomerne častými zmenami.

Máme za sebou pomerne priaznivý víkend, ktorý sa nesie v znamení zmeny. Po zadnej strane tlakovej výše so stredom nad východnou Európou k nám totiž začal prúdiť od juhu teplý vzduch, čo sme pocítili už na nedeľňajších teplotách, no toto oteplenie oveľa výraznejšie pocítime na prelome mesiacov.

Pred nami slnečné a teplé dni

Prvá polovica nadchádzajúceho týždňa, teda posledné aprílové dni a začiatok mája prinesie na naše územie prevažne slnečné a teplé počasie s maximálnymi teplotami od +20 do +26 °C.

Opäť tak na našom území zaznamenáme letné dni a v porovnaní s nedeľou sa výrazne upokojí vietor. Nasledujúce tri dni tak prinesú veľa slnečných lúčov a teplé počasie.

 

Začiatok mája odštartuje možnými búrkami

Stabilné počasie by však podľa aktuálnych predpovedí nemalo trvať dlho. Zatiaľ čo sviatočný deň na 1. mája prinesie na naše územie stabilné a teplé počasie, tak nad Stredomorím sa začne prehlbovať tlaková níž, ktorá začne postupne ovplyvňovať počasie v mnohých európskych krajinách.

Okolo tejto tlakovej níže bude postupovať výrazný studený front, pred ktorým bude vrcholiť príliv teplého vzduchu. Studený front začne postupovať z Talianska nad Balkán, kde sa dostane vo štvrtok a práve na tomto studenom fronte hrozí vznik početnej búrkovej činnosti.

Štvrtok by mal priniesť pomerne výrazné búrky a to od Nemecka, cez Alpy, Balkán až do severného Grécka. Tento studený front sa však bude pohybovať ďalej smerom k severovýchodu a postupne dorazí aj nad Slovensko.

 

 

 

Podľa aktuálneho vývoja, čo sa však ešte môže zmeniť, by mal studený front doraziť na naše územie vo štvrtok večer alebo v pondelok ráno. Front so sebou prinesie dážď a ochladenie, no na čele frontu treba počítať aj s búrkami, ktorým by sa ani naše územie nemalo vyhnúť.

Nateraz je presný vývoj čo sa bude diať pomerne ťažké odhadnúť, no počítajte s tým, že do stredy nás čaká stabilné a teplé počasie. Od štvrtka sa očakáva zmena a to na studenom fronte, ktorý prinesie búrky a dážď. Po jeho prechode by mal byť nasledujúci víkend o čosi chladnejší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd