Alergici pozor! Koncentrácia týchto peľov sa bude zvyšovať

Alergici pozor! Koncentrácia týchto peľov sa bude zvyšovať
Veronika Sádovská

Horúce počasie bez zrážok robí problémy hlavne alergikom, kedy stúpajú koncentrácie peľov v ovzduší. Na čo sa v nasledujúcich dňoch pripraviť a ktoré rastliny práve kvitnú?

Peľová sezóna je v plnom prúde a svoje vedia hlavne alergici. Mnohí si na niekoľko dní oddýchli a pomohli aj zrážky búrky, avšak teplé a slnečné počasie znova začína spôsobovať problémy. Ak ste alergickí na tieto rastliny, dajte si v nasledujúcich dňoch pozor.

Peľu bude viac

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú silným alergénom, a slabšie alergizujúcej pŕhľavy pokračuje na celom území Slovenska. „Následkom oteplenia a nižšej zrážkovej činnosti dôjde k celkovému nárastu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší,“ oznamuje na stránke pelovespravodajstvo.sk Janka Lafférsová.

 

Stúpať bude aj množstvo peľu rastlín z čeľade pŕhľavovitých, skorocelu i štiavu. V najbližších dňoch sa očakáva spolu s nárastom denných koncentrácií peľu v ovzduší aj nárast denných koncentrácií spór  húb (plesní).

Ako znížiť množstvo peľu?

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici nižšie hladiny peľu tráv v mestách je možné dosiahnuť aj správnym manažmentom kosenia či výsevom nízkoúdržbových kvitnúcich lúčnych plôch a minimalizáciou neudržiavaných plôch.

V domácnostiach, kde žijú alergici vetrajte hlavne v noci a ráno, kedy je koncentrácia nižšia a najlepšie po daždi či búrkach, kedy zrážky vzduch poriadne prečistia. Tie sa vrátia už zajtra.

 

Horúčavy by mali vyvrcholiť už v piatok a o niečo ľahšie sa bude ľuďom s peľovou alergiou dýchať cez víkend, pretože na naše územie postúpi studený front, ktorý prinesie dážď a búrky.

Počas peľovej sezóny je tiež dobré vzdať sa prechádzky po parku či po lúke medzi 11. a 16. hodinou, keď je koncentrácia peľu v ovzduší najväčšia. Rovnako sa v týchto hodinách vyhýbajte aj priamemu slnku kvôli úpalu. Nechoďte do exteriéru, ak je veterno, ideálne je prechádzať sa až po daždi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd